Share Button

– Шта за Нишлије значиноваруководећадокторскатројка на челу града: Станојковић – Перишић–Ранковић и да ли у универзитетском граду постоји још нека професија која може боље и више да уради за народ свој?

 
У Нишу  се предизборна кампања захуктава, иако избори још нису званично расписани, а прве вести из владајуће коалиције већ на првом кораку терају народ да се чудом чуди и спонтано – крсти! Напредњак градоначаелник Перишић, кардиолог, довео је град до инфаркта, а сада обећава да ће га излечити у – другом мандату!? Садашњи први напредњак, председник новог Градског одбора СНС неуропсијатар Милан Станојковић је требало да изведе неопходну реанимацију, враћање у живот, свега што је у граду на Нишави замрло. Надање лудом радовање, каже народна пословица, а у овом случају – сва очекивања однела је   Нишава, а изјаловила су се и сва настојања да се странка уједини.Уместо свега тога, на челу владајуће екипе ових дана се придружSPS-RANKOVIC00077015-08-24aио још један лекар.Тако је настала и друга ексклузива: социјалиста инфектолог др Жарко Ранковић, „вечити“ градски већник (четврти мандат!), који је бринуо о свим ванредним ситуацијама у граду на Нишави, преузео је ових дана вођство у нишком СПС. Бројне опози
ционе странке на другој страни праве неке комбинације, али основно питање шта ће донети нови избори – представља све већу мистерију. У Нишу је, наиме, свака тајна јавна , најчешћи коментар се своди на питање: колико то још доктора треба да уђе у владајућу елиту, па да народ оздрави?

 

СПС ОЧЕКУЈЕ БОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ

   – И претходни градоначелник Симоновић и садашњи Перишић ишлису безброј пута у Београд и тражили решења за све те наше бројне проблеме, тражили су инвестиције да дођу у Ниш, али су инвеститори једноставно све време избегавали наш град. – каже градски већник и тек изабрани главни повереник за нишки СПС др Жарко Ранковић.

– Добро смо се организовали и припремили за изборе и мислим да ће грађани знати да цене квалитет Социјалистичке партије. Спремни смо да и даље наставимо коалицију са  СНС и о томе ће се разговарати… – појашњава ситуацију Миле Илић,председник Скупштине града, иначе неспорни  лидер СПС. – У сваком случају сигурни смо да ћемо на изборима остварити боље резултате него прошли пут…

Председник градског парламента Илић је колико јуче најавио да ће се до краја фебруара на седници наћи конкретан програм за подстицај запошљавања младих, нарочито најбољих ученика и студената. Очигледно је добро осмишљена циљна група младих,, којима је до сада био једини пут – из Ниша у свет.

Илић је, такође, најавио да је крајње време да се на дневном реду нађе измена Статута града, јер је у оквиру рационализације  органа управе неопходно преиспитати оптравданост постојања градских општина, њихове надлежности, а исто тако и када је реч о јавним комуналним предузећима.

Овде просто не можемо а да се не сетимо исто тако лично Илићевог здушног залагања за изградњу новог студентског дома и то исто у једно предизборно прошло време… А нешто пре тога, планирао је, залагао се за изградњу једног сеоског дома културе, па је чак и  темеље тамо изградио, а сада су већ постали невидљиви метални шипови, јер су их коров и шибље прерасли.

НАПРЕДЊАЦИМА ДИКТИРАЈУ– „ДИКТАТОРИ“!

Зашто је онда Ниш тако ниско спао по свим статистичким показатељима – основно је питање, на које се већ предуго узалуд тражи одговор. Зашто су примања запослених у Нишу за 40 посто мања од  републичког просека? Зашто бивши радници пропалих нишких фабрика готово свакодневно демонстрирају пред градском кућом и узалуд одлазе у Београд са ресорним већником Браниславом Ранђеловићем? Зашто један од њих већ више од три недеље штрајкује глађу испред градске куће, а да га ни једном није удостојио градоначелник Перишић макар разговора? Питања ове врсте су збиља многобројна, а стање  међу нишким напредњацима и даље је хаотично и оно траје од почетка мандата, а нарочито од пре годину дана када је распуштен Градски одбор и сви општински одбори СНС.

Крајем маја прошле године, да се подсетимо, после распуштања страначких органа, када је и градоначелник Перишић смењен са места председника ГОСНС, за главног повереника именован је психијатар Милан Станојковић са задатком да среди стање.  У месецима који су потом протицали у ишчекивању неког расплета, избора руководства по вољи базе, која се надала да ће имати прилику демократски да искаже своју вољу, на жалост, све време је трајала нека неизвесност. Ових дана се показало које размере је узела права фарса од кадровирања међу нишким напредњацима, а почетак епилога  неуспели поход Станојковића на функцију директора Специјалне болнице у Топоници.

– Отворено кажем да је странку узео под своје крагујевачки лоби династије Николића, преко експонента, ја кажем црвнеог комесара Ненада Петковића, који је направио хаос у нишком СНС. – врло прецизно критикује Љуба Славковић, заменик градоначлченика Ниша, иначе један од оснивача СНС. – Ево сада је професор Чорбић доживео моју судбину, јер су и мене претпрошле године покушали исто тако да искључе из странке…

Тако је прошле недеље, као што је јавности познато, сада већ смењени министар Братислав Гашић, дошао у Ниш и одржао састанак са новоформираним Градским одбором, па је онда уследило саопштење да у СНС нема  неслоге, даје све у најбољем реду. Познато је, такође, да је заменик градоначелника Љуба Славковић једва пропуштен  да уђе на седницу, због чега је веома бурно реаговао на својој фејсбук страни.

– То је била Станојковићева режија да тамо неки ћелавци-билдери као не препознају заменика градоначелника на вратима. Ја сам, ипак, ушао и врло брзо напустио такав један скуп. О наводној слози у странци може само да се причају бајке, све док се ситуацијом у Нишу лично не позабави председник СНС и премијер Вучић. – каже Славковић. – Ниш није крагујевачка експозитура, Ниш има квалитетне кадрове и такви морају да  се нађу на листи…

Међутим, шта је све тачно и коме рекао уважени и одмах потом разрешени министар Бата Гашић, у нишким редовима напредњака покушава се на све начине да остане тајна. Из поуздануих извора, ипак, сазнали смо да није све баш тако чисто и бистро. Гашић је, на пример, одбрусио Дарку Булатовићу: „Три ми сина, избацићу те из странке, ако тако наставиш!“ Једног момента се окренуо председнику Правног савета ГОСНС градском већнику Срђану Алексићу и јасно му поручио: „А ти, Алексићу, не можеш да будеш градски већник и истовремено да тужиш државу у корист бораца…“

И пре и после тога градоначелник Перишић јавно пред ТВ камерама непрестано говори да постоји апсолутно јединство и слога у странци. У месним организацијама СНС одржавају се састанци, праве спискови и мобилише чланство за изборну кампању. Прво је прави шок направио професор Драган Чорбоћ, који је као угледни напредњак и одборник градске скупштине распалио по комплетном градском руководству, због чега је ускоро – искључен из чланства СНС. Али, на састанцима у месним организацијама СНС управо ових дана се, такође, чујупросто невероватне оптужбе на рачун неких угледних функционера СНС, од којих су неки и директори јавних комуналних предузећа. За једног се тако чуло у дискусији на заједничком састанку два месна одбора у „Медијани“ колико је тој и тој жени тражено пара за запошљавање, а за истог и још  једног директора како су запослили пријатељице и рођаке Ненада Петковића (пашенога Радомира Николића, председника ИО СНС), а који је иначе прошле године месецима контролисао и рашчишћавао стање међу нишким напредњацима.

Зашто, како и докле тако? Ама, људи моји, не може ни другачије ни боље да буде у Нишу, јер  Перишић и група око њега искључиво слушају оно што им диктирају „диктатори“ из Београда преко Крагујевца– овако нешто ћете чути од обичних чланова СНС, који нису дошли до изражаја даостваре неки свој интерес. Кажу аргументовано да је стотинама удовољено, што измишљеним новим функцијама у органима локалне самоуправе, што запошљавањем на разне начине и слично.

Како ће сада напредњаци Ниша обезбедити очекивану и потребну већину да би  наставили да владају Нишем?  Три су доктора сада на челу владајуће коалиције и ако они не нађу лека бољкама народа свога, зна се шта их чека. Перишић би морао хитно да смисли неки нови лек који ће ублажити све оне силне срчане сметње народа, који је  већ годинама изложен непрекидним и разноврсним ударима. А социјалиста др Ранковић, за сваки случај, морао би да осмисли и народу понуди неку превентиву, да не дај Боже , да мора да се укључи трећи доктор психијатар Станојковић.За сада им је на дневном реду само непланирана опасност од епидемије – окретања према другим странкама! Народ је неспорно оболео од  неизлечиве бољке зване неповерење. Шта све треба да се деси, па да Нишава овакве мостове неповерења однесе? Ако, се сетимо да Ивица Дачић зна та чуда за тамо неку Миљацку, вероватно ће још боље  то знати за ову нашу заједничку Нишаву и град на њој. .

Пише: Мирољуб Марковић

Share Button