Share Button

Дани вина и мерака у Нишкој Бањи


c0285a40-02b6-4c59-8391-f228f0967d3a

И ове године поводом Светог Трифуна заштитника винограда и виноградара, а у организацији Општине Нишка Бања организовани су „Дани вина и мерака“.

Данас у подне свечано су отворени на главном шеталишту у Бањи уз присуство локалних произвођача вина и ракија који још увек траже свој простор и тржиште, па им овакве презентације могу користити да су боље организоване и припремљене.
Фестивал је отворио председник општине Нишка Бања, Зоран Виденовић.
Нишка Бања се требала потрудити да бар доведе неке представнике маркнтиншких агенција или информативних кућа који би представили те излагаче, а да не говоримо о довођењу могућих клијената којима би своје производе данашњи излагачи представили.

Ни Туристичка организавија Ниша није узела учешће у oвој организацији, ваљда због политичких интереса, мада баш од гостију из Нишке Бање имају највише прихода на основу боравишне таксе.

Излагачи су се потрудили да заинтересоване госте што боље упознају са својим производима, мада се неможемо отети утиску да више продаваца вина има суботом на пијаци „Бошко Буха“ него што је данас било у Нишкој Бањи.
Поред винара, ту су били и чланову Удружења грађана „Круна“ и „Сунце“ из Нишке Бање, као и локални продавци рукотворина и сувенира који своји ангажовањем много више раде на афирмацији и популаризацији Нишке Бање, од оних којм је то обавеза.
Након свега пошто је по програму организатора већ у 13.00 часва проглашен победник и подељене награде, поједини учесници су почели да напуштају фестивал, што довољно говори о заинтересованости посетилаца за њихову понуду изузев б23176f54-2127-46ab-ad86-8f92050c903aесплатне дегустације, а већ после 15.00 часова остали су само локални продавци сувенира, па би овам Фестивалу прикладнији назив био „Сати вина и мерака“.
Мерак је само у називу, јер се Нишка Бања нешто посвађала са културом ове године и локалним уметницима, те је посетиоце увесељавала музика са рагласа и самоорганизовани фрулаши који су ишли од шанда до штанда свирајући  у фруле и дегустирајући вина и ракије.
Пошто нишко виногорије има свој клавитет и традицију, а поготово оно на подручију Нишке Бање, за очекивати је да се ова врста промције произвођача вина наредне године много боље организује и промовише у циљу њихове афирмације, проналажења тржишта за њихове производе, што ће довести и до повећања њихове производње, већег прихода, а самом тим и пуњења буџета Општине од пореза.
Поводом 15.фебруара, Дана деце обољеле од рака,на  фистивалу учестовали су и чланови удружења  „НУРДОР“ који су представили рад свог удужења и скупљали прилоге за изградњу Дечије клинике.
Пише: Предраг Зликовац
Share Button