Share Button

-Питање је општенародно: бити или не бити, лечити се или умирати? – Ко то тамо кажњава докторе који  лече болесне људе?

 (Пише: Мирољуб Марковић, уредник НОНО новина)
 zlatibor loncarВЕЛИКА ДИЛЕМА –  КО СЕ ПОИГРАВА СА ЗДРАВЉЕМ НАРОДА: Министар Златибор Лончар

    У земљи свакодневних невероватних чуда и чудеса, када нас непрекидно бомбардују са врха државне власти о најкрупнијим белосветским опасностима од само што није, не дај Боже, избио Трећи светски рат, па до најмањих домаћих питања, рецимо, школских тоалета у забаченим селима до проблема шта ћемо са челиком, бакром, Београдом на води, од јуче и  Србијом поред Дунава, ето – у таквој једној предизборној грозници народ и даље остаје негде далеко на маргинама пажње.  О томе какво је стање у народу нашем најбоље се можемо уверити управо у  чекаоницама испред лекарских  ординација, а поготово у ординацијама. Но, кренимо конкретно и редом…
Среда, 17. фебруар. Сунчан и прелеп дан, а у  ходницима и ординацијама Железничког диспанзера у Нишу – невероватна гужва од раних јутарњих часова. Највише пацијената има др Невена Соколовић па је она тога дана, уместо максимално „дозвољених“ 35, примила, прегледала, саслушала све њихове проблеме и написала им рецепте чак за њих – 95!
– Докторка, колико то имате пацијената, када је оволики ред пред вашим вратима? – наметнуло се  спонтано питање.
– Па, има их нешто преко 2.800… – рекла је докторка Невена, пошто је погледала неку бројку у углу монитора на столу. – Ето, јуче сам једноставно морала да примим чак 95 пацијената, иако нам  је ограничена норма на 35.
– То значи да сте бар три пута заслужили неку повишицу или стимуланс? – питање се опет само по себи наметнуло.
На жалост,. За већину грађана, за све оне који нису нешто посебно информисани – следи просто невероаватна прича.
Докторка Невена, на пример, редовно има прекобројне пацијенте.

doktorka2Др Невена Соколовић: НАРОД ЈЕ СВЕ БОЛЕСНИЈИ…

    – Просто немам душу да враћам болесне људе, а народ је очигледно све болеснији“ – каже ова докторка. – Просто сам на удару између породице и пацијената. Пошто редовно имам прекобројне пацијенте, према важећим прописима процењује се да штетим фонд здрвственог и за то ми је плата често умањена за неких 1.500 динара, или приближно томе. А породица очекује редовно по неки динар  више… Ја, ипак, немам дилему . Народ је све болеснији, напомињем, и ја ћу и даље примати све своје пацијенте.
Нешто млађа докторка Маја Стојановић има и нешто мањи број пацијнета, али и она нема дилему – примити или не све пацијенте
 doktorka1Др Маја Стојановић: ПРЕВЕНТИВА НА ПРВОМ МЕСТУ…

    – Ја сматрам да мора много већа пажња да се посвети превенцији болести. – каже др Маја. – Само тако можемо најеефикасниједа помогнемо народу, који јесте евидентно све болеснији, али и државном буџету у крајњем, јер ћемо спречавањем обољења смањити и број болесних, који опседају ординације…
Зна се, додуше, одавно да лекари враћају пацијенте, ако нису на време заказали преглед код доктора. Тај ред се по правилу заказује на по неколико недеља унапред. Као да човек може да планира када ће се разболети? Зато се овом белешком обраћамо директно министру здравља Златибору Лончару. Порука из општезапостављеног и заборављеног Ниша гласи:
– Златиборе, чувај наше докторе, јер многи су већ побегли из земље, а стално слушамо колико којих профила недостаје! Разлог за овакав апел је једноставан и уверљив: ако је народ здравији, биће јача и здравија подршка да опстанеш на тој функцији.
Уважили смо господина министра и подсетили га, на пример, да је ових дана важније да се брине о народном здрављу, а никако да дозволи да га у предизборној грозници преокупирају локални политичари својим мање-више болесним амбицијама да су стално на власти. Па, министре изабери: хоћеш ли да лечиш народ, или су ти важније каријеристичке политичке амбиције многобројних доктора, који већ држе власт у локалу, па би најрадије да је – вечна и непроменљива!

Share Button