Share Button

 -Ко се све, на које начине и за какве паре бави ТРГОВИНОМ УТИЦАЈА и силом ПОЛИТЧКЕ МОЋИ?
– Опера или хлеб? – питање је сад!
– Спец. Вест: Станојковић јуче прешао у офанзиву!?
Александар Вучић: ДА ВИДИМ ШТА ЋУ СА ФРАКЦИЈАМА У НИШУ ДОК АПЛАУДИРАТЕ „СЛЕПОМ МИШУ“… –  ИНАЧЕ, КО ТИ БРАНИ – ЛОБИРАЈ СЛОБОДНО!

 ИМА ЛИ БАЈУ ПАТКА ОВАЈ НИШ, ИЛИ ЋЕ И ДАЉЕ ДА МУ ПЕВА „СЛЕПИ МИШ“?

    Одлучио сам неопозиво да уз благослов народни затражим сагласност свезнајућег, пресветлог, неизбежног и непогрешивог господара Вучића нам досуђеног. Реших да отворим душу и дапризнам јавно шта ми је срцу све милије. Блиско је новинарској професији, па ћу се изјаснити, пукло куд пукло. Да не дужим: објављујем јавно да ми је од сада лобирање занимање главно!
Сазнајем да ћесе скоро наћи на дневном реду разматрања и усвајања још једног од толико нових силних закона и то закон о лобистима. Слободно речено тако то треба да звучи, али је очигледно реч о још једној западњачкој модној новотарији, која ће за неке људе бити нова професија, нови уносан бизнис. Није, дакле, довољно што имамо већ доста дуго толико консултаната, консултантских кућа, мајстора да своје на западу стечено знање и вештине овде жестоко уновче. Да није тако, не би међу најпознатијима били управо неки министри из оне чувене прве демократске српске владе. О чему се, заправо, овде ради?

ТРГОВИНА УТИЦАЈЕМ И ПОЛИТИЧКЕ МОЋИ!
vucic

Лобирање као радња и лобистика као проефесија није ново на нашем широком „политичком „ тржишту. Свакодневно је присутно у нашој жалосној пракси, у којој народ оправдано није задовољан готово ни са чиме што се дешава на друштвеној сцени, из простог разлога – зато што све теже живи практично некако прежиљава.
Држва нам је одавно постала партријска, јер су јој сви њени саставни делови сачињени од нескривено и јасно подељених феуда, надлежности, легитимне моћи да управља и располаже оним што је у политичким деобама ко добио као своју прћију. Реч је о нескривеној трговини утицаја, нарочито политичкој моћи и положаја. Ако је то негде у општем државном, камо среће да је у народном, интересу – ондаби било чак веома добро што је тако. На жалост, у пракси се то свело на једно опште расуло и жалосну поделу народа на оне који су имали среће да се некако партијски прикаче и шлепају уз оне који су политичку моћ чврсто зграбили у своје руке. На другој страни је огромна већинанарода која све то гледа, а од силне милине – једва дише!
У граду на Нишави је све то крајње негативно максимално изражено, па је стварно питање када ће народу прекипети и масовно кренути на улице.  Повода је више него довољно у последње време, а наравно  реч је о свима мање-више добро познатим му(Ћ)кама на смиривању острашћених и непомирљивих група, рецимо, у СНС Ниша. Питање се своди на оно судбинско бити или небити хоће ли превладати разум, евентуално непостојећа скромност, хоће ли коначне спискове направити по такозваној „крагујевачкој“ линији, коју јавно дефинишу политичком струјом председника Николића, или ће то можда бити по оном чувеном и свакодневно понављаном Вучићевом правилу да стручност, способност и резултати одлучују ко ће се где наћи. Ту је, дакле, основна дилема: која, чија ће „ракија бити јача“, или довољно јака да однесе превагу. Да ли чувена „Томовача“ из Бајчетине, или бата-Гашићева, која још увек Нишлијама није показала јасно одређен „мирис и укус“.
Зато ја  и видим  актуелно брујање у нишком напредњачком осињаку баш као својеврсну трговину утицајем и политичком моћи. Будући да се нисам опремио како ваља ни једним ни другим, остаје ми само да до даљњег покушавам да разбистрим све то што  они провлаче кроз мутну и прљаву воду.Сви се они труде да  резултат буде јединствени консензус многобројног чланства базе, а сва имена на списковима кандидата јединствено опредељење баш за – најбоље.

ОПЕРА И – ХЛЕБА И ИГАРА!
   Спискови са именима будуће нишке политичке елите праве се међу напредњацима уз велику прикривену буку, свађе, кажу очевици, чак и уз нека почетна физичка разрачунавања. Званично ћете чути да је све беспрекорно прошло, да су, рецимо у општини Црвени крст све месне органитаце једногласно направиле и усвојиле спискове, још једна није стигла да уради, али нема никаквих проблема. За ову општину чак верујем да је тако, али се зато одсудна битка бије у највећој и одлучујућој општини Медијана. У први план се истичу презимена Перишић, Станојковић, Булатовић са већ добро знаним именима. Једна, две или више листа – остаје да се види. Где се ту и како котира градски већник Алексић, председник ГО Палилула Џунић, или можда још неко? Већ данас-сутра, сви очекују да ће још једна појава Бате Гашића потпуно угасити пожар и усагласити „рогове“ у напредњачкој врећи.
baja patak

Где је и шта ће бити са досадшњим главнмим коалиционим партнером СПС? Будући да је Кркобабић баш у нишком селу Хум при отварању новог ПТТ шалтера обнародовао да раскида већ традиционалну везу са социјалистима и приступа директно Вучићу и напредњацима, спонтано се намеће питање: нису ли се нишки социјалисти досетили старог римскогправила „хлеба и игара“, те можда на ту карту игра искусни  политички борац и прави СПС-овски вук Миле Илић, када управо ових дана обнавља своју иницијативу да се Нишу мора што пре вратити – опера! Ни мање, ни више, док народ грца у проблемима до гуше него – опера. И не само да је човек то поновио после неколико година, него и конкретно нешто учинио. Нишлије су тако пре неки дан имале неописиво задовољство да уживају чак уз две опере „Слепи миш“ и „Севиљски берберин “! Рзлога за осмехе има, као што се види, чак више него довољно. Проблем јеу томе што су то искључиво осмеси са горким гримасама на лицу. Зато сам се и ја осмелио и питам: народе, бре незасити, шта ти још фали? Пролетео нам је око главе „Слепи миш“ уз заносну  музику, а потом се ту нашао и „Севиљски берберин“, решен да  неуморно брија и шиша кога  хоће и кога стигне. Ако се народу не свиђа шишање до главе, бријање „на голо теме“, нека се једном, већ изјасни, па – ком опанци, ком обојци…

   Ето, због свега тога сам одлучиода јадно-понижено-клечећу новинарску професију обогатим лобирањем. Ред је да и нешто ново крене из Ниша, а не само оне силне колоне младих на пут у једном правцу. Овим зато јавно расписујем тендер за избор на најважније функције у граду. Гаранције нудим у лику народа нишког, понуде примам јавно, транспарентно, 24 сата на дан,  успех загарантован. Ипак, господополитичари од искуства и каријере,не заборавите једно: кол’ко пара, тол’ко музике, па не шкртарите. Питање је да ли ће избора бити поново тако скоро.  Ако се пелцер мог изума прими, нудимакциону цену. Попуст може, вересија и џаба никако, осим акосе нуди- бар једно од првих пет места на листама… 

Share Button