Share Button

– Или о томе: зашто је председник села Горња Студена Милисав Филиповић одбио да се слика и да разговара са градским већником Срђаном Алексићем?
– Зашто политичаре хвата трема од планинарског – Трема?
(ПИШЕ: Мирољуб МАРКОВИЋ, уредник НОНО новина)

Већ смо објавили јесно и децидирано вест, која у најкраћем гласи: у прошли петак и суботу завршено је међународно јубиларно двадесето такмичење планинара у успону на највиши планински врх Трем у близини Ниша. Такмичење је почело и завршило се у селу Горња студена, о свему томе ни медији ни политичари као да нису знали ништа. Ипак, на лицу места се нашо градски већник Срђан Алексић, чији је ресор култура града и свих грађана нишког краја. Том приликом се Алексић нашао у врло непријатној ситуацији, када је председник МЗ овог села Милисав Филиповић одбио да се слика и да разговара са овим градским већником. На питање зашто – кракто је рекао: „Зато што нећу ништа политички овде…“
Зашто тако наопако? Зашто преко хиљаду младих планинара из разних крајева Балкана, осим Војске Србије, која је обезбедила традиционални војнички пасуљ за све учеснике, зашто се, питали смо, нико више није нашо да уважи огромну масу младих људи, да их поздрави, да им пожели пријатан боравак, да их позове да поново дођу у још већем броју?

ВЕЋНИК ОД АКЦИЈЕ
Срђан Алексић, градски већник, ресорно задужен за културу, појавио се у Горњој студени са рекламним проспектима о лепотама Јелашничке клисуре у издању „Србијашума“. Већ при изласку из аутомобила Алексића је пресрео момак из Планинарског друштва „Железничар“, одлучно реаговао да не дозвољава политичке промоције на скупу, а проспекте је преузео и некуд однео.
Већник Алексћ је, иначе, већ дуже време у жестокој политичкој кампањи. Није непознато да као један од виђенијих функционера међу нишким напредњацима Алексић управо води жестоку кампању да преузме вођство у иначе фракцијама подељеној СНС. Ових дана се отворено изјаснио у једној ТВ емисији и рекао: „Да, ја желим да будем нови градоначелник Ниша, ја знам, ја могу и хоћу да обезбедим Нишу да крене напред…“
Знало се, дакле, да где год се појавио Алексић, он је ту првенствено с циљем да покупи неки поен више у своју корист, а иначе га баш брига за грађане – оптужују га противници. Зато и не чуди што је на овом масовном скупу у Студени дочекан с неповерењем и подозрењем.

DSC07756 izrezanaНОВИНАРСКИ ДИЈАЛОГ СА ГРАЂАНИМА
– Имамо ми воду, доста добру воду, другу у Европи. .. – започео је причу Драган Пешић из Доње Студене. – Да, ја сам Пешић Драган, водич нашег друштва „Пчелин камен“…
– Ваша вода иде у град, у Ниш? – питам га.
– Да, вода иде за град Ниш.. Али, наш дом, односно,Месна заједница Доња Студена нема воду.Искључили су нас. – објашњава Пешић.
– Није ли то брука за ваше село и за град и за општину Нишка бања?
Шта каже председник општине Видановић? – постављам отворено питање.
– Ништа не каже. Он није упознат са тим проблемом. – каже Милисав Филиповић председник МЗ Горња студена.
– Господине председниче Горње студене Филиповићу, зашто овде нема председника ваше општине Видановића или градоначелника?
– Ја мислим да је за то главни кривац Планинарски клуб „Железничар“. Мислим да их није ни позвао на овакву манифестацију. – објашњава Милисав Филиповић
– Где би и личило да они дођу? Укључује се у разговор мештанин, који је дотле прислушкивао са стране.
– Кад смо ми први почели да радимо са планинарством, ја сам обишао скоро целу ону стару Југославију са планинарима. Било је и више људи, а онда је акција кренула из Душника. Почели су из Душника, али та манифестација није много успела и онда је опет враћена Горњој Студени, одакле је и потекла.. Али, дошле су слабије године, а најслабија година је сад тренутно. Ипак је велика маса људи и сада.. Да, има масе, али није као неких ранијих година, кадаје било то много масовније и много људи..- распричао се онда Пешић из Доње Студене. – Значи, било је ту људи из Бугарске, Мађарске, из Војводине…. Шта имамо ми сад? Имамо ситуацију да се све свело на београдски пашалук… А била је то међународна манифестација, а сада смо доживели ово све, да нас сви забораве…
– Хвала Богу, ипак је Горња Студена добила струју! – поново се укључује придошлица. – Добили смо за зарезојлу и за ову манифестацију, па ће у понедељак поново да је искључе.
– Да, због данашње акције па стручњаци тако одлучују кад су избори.Нама избори требају сваки дан. Струју смо добили само због Аце и избора. Зато нама требају избори сваки месец дана, да имамо струју… Али, кад дођу избори, ми смо под консензусом…Но, ми смо донели зато пријатељску одлуку да узмемо чекиће и скршимо стуб овај за струју.. По мало, као кокошке кад кљуцају песак..
– Добро, а ко то каже?
– Кажем ја а име ми је Жика, а презиме Златановић, бивши председник, први демократски изабрани председник у Горњој Студени. Али, сад смо тек дошли до праве демократије..
– А шта кажете ви, господине? Да линапредује демократија? – окрећем се и питам оног што се накнадно прикљуио.
– Демократија напређује и то много добро. Ево, ја сам радио 30 година, а сад сам спао на социјалу,. На улицу.. Нит ме пита неко имам ли шта, нити ме ко пита ни где сам, ни шта сам..
– Име?
– То сам ја по имену Слободан Стаменковић..
– Надамо се – биће боље, зар не?
– Ха-ха-ха..Али, које године?– сви у глас повиакше.
– А кажите ми када ће бити боље? – пита сада Жика новинара.
– Обично ја постављам питања, али хајде да одоговрим. Ја мислим да ће бити боље ускоро, рецимо, сутра или мало сутра.. А шта мислите ви?
– Ја мислим да ће бити боље.. Али, кад ће тачно бити боље, то не знам..Када нам јаве на телевизији да ће бити боље, тада је боље. – каже Жика Златановић.
– Ако тако мисли први демократски председник Горње Студене, онда и ја исто мислим! новинарско Ја се на крају усагласило са мештанима у Студени.

СЕОСКЕ ПОРУКЕ И ПОУКЕ
Мрак је већ почео да скрива околна брда, а само су весело светлели прозори на сеоском дому. После двогодишњег мрака сеоски дом је светлео и веселио са младима. А сви знају да ће то потрајати само до понедељка, јер град Ниш и даље нема пара да плати за утрошену струју, телефоне и воду у многобројним сеоским домовима. Или ће можда званична одлука о расписивању предстојећих избора из Београда стићи са врећом пуном обећања и – пара. Да ли стварно чекамо упутства са телевизије?
Плнинари су се, дакле, пењали и освојили још једном Трем, тај највиши врх у околини Ниша. А ко је кога бојкотовао на завршној манифестацији у Студени – планинари политичаре, или политичари планинаре – остаје да се разјасни наредних дана. Сигурно је једно: политичаре је ухватила трема од планинарског Трема. А председник овог села Филиповић и његове комшије шаљу јединствену поруку : политичари, поделили сте народ! Исправите грешку и то одмах…

Share Button