Share Button

Miroljub slika
Пише: Мирољуб МАРКОВИЋ, коментатор-уредник „НОНО“ новина

–  За њихове је „лако ћемо“, а за непожељне минут на ТВ –  само хиљаду евра!?
– Јавни позив НОНО: зовите – доћи ћемо, пишите – објавићемо. Наравно – бесплатно!

Зна Србија, памти Србија, побеђује Србија, удружени смо јачи, непобедиви, искрено, мајке ми, на часну реч, верујте, једино ми не лажемо… Одјекују широм ове наше земље предивне и једине, коју, хвала драгом Богу, имамо, у коју се заклињемо, на којој се рађамо, мучимо, живимо како ко хоће,може или мора – свеједно. Ипак, није свеједно и лично ми је несхватљиво и недопустиво што у овом нашем једином великом и лепом граду на Нишави живимо полседњих дана у – све већем мраку! Да се разумемо, говоримо о оном медијском мраку, о томе да нас ови свемоћни код очију  праве слепим. О чему је, заправо, реч?

 КУД СЕ ДЕДОШЕ ЈАВНИ СЕРВИСИ?

   Ако мало завртимо меморисјку траку у сопственом  интелектуалном софтверу, сетићемо се какве су  све ујдурме осмишљене, па онда, миц по миц, компјутерском прецизношћу, направљени, њима погодни законски прописи и – би што би! А зашто  би, сувишно је и понављати, али, верујте ми на реч, исплати се некад нешто и поновити. Нишка телевизија, као НТВ, егзистирала је од оснивања до  јесенас као регионални јавни сервис грађана. Сећамо се добро да је нишки парламент, Скупштина града, донела одлуку да се  не дозволи приватизација, па се сећамо како су опозициони посланици Благоје Брадић и Душан Милисављевић у републичком законодавном парламенту узалуд ломили копља, али – сами са собом! Како то  – питаће неко. Једноставно, свемоћна парламентарна већина није много ни дискутовала није им нико приговарао, нико убеђивао да  један Ниш и јужна Србија не морају и неће ни имати право на јавни ТВ сервис… Игнорисање, сетићете се, често сам потенцирао у коментарима, то је онај најубиственији метод понижавања народа. Као – ми немамо ништа против што ви имате демократско право да предлажете, да тражите, па предлажите и тражите колико год хоћете, а ми ћемо разуме се по своме …

Тако се десило, да се и тога подсетимо, да је надлежни јеж-министар Тасовац  се све време оглушавао о регуларне, легитимне и једино здраворазумне захтеве југа Србије и новинарских удружења.

Дакле, игнорисали су нас, одлучили и простом силом важећег закона понизили ама баш редом све: прво Скупштину града Ниша (која је морала касније само да констатује да је „то тако по закону“), постојеће регионалне ТВ станице, новинарска удружења и , просто, цео народ. А шта се то тако страшно десило _ запитаће неко, неинформисан или наводно –необавештен…

   Уместо одговора , поставићу питање: зна ли народ баш све

како се , на који начин и са каквим последицама одвијала и окончала такозвана приватизација јавних серивиса? Ево, у најкраћем да разбијемо све заблуде, дилеме, недоумице: НТВ је приватизован, не знам ко све баш зна детаље, али знам поуздано да је већински власник постао нико други него прави и комплетан власник ТВ БЕЛАМИ и“ Народних новина“ по имену и презимену Витко Радомировић, у не знам којој законској варијанти са братом  својим.  ТВ „Зона плус“ , како се поуздано чује и зна, већ је у власништву великог Вучићевог пријатеља и смењеног министра Братислава-Бате Гашића, илити чланова његове породице. Моје је  мало више од  половине, или мало мање од тога,а остало власништво мог брата, па моје или власништво мог сина, моје супруге, ћерке или тако нешто – потпуно је свеједно. Заправо, то свеједно значи само једно: све јавно је постало посве приватно и приватна је ствар и воља коме хоће – том ће да – да! А ко то одређује? Да нећеш можда ти из малог приватног Интернет-портал-сајта тог и тог? Рећи ћу још конкретније: да нећеш ти, бре, из тамо неких НОНО новина да ми одређујеш!? Де, не љути се одмах,  ја се не шалим – само говорим истину. Онај колега Кесић би још нешто даље комемтарисао, али ја немам намеру да збијам шалу на сопствени рачун.

12376737_1663841857191522_7003845037688404282_n

Ипак, не могу а да истину до краја не изрекнем: једне (не)тако далеке 1993. године баш су НОНО новине рекламирале чувени БЕЛАМИ-радио и то онако колегијално, другарски, бесплатно, брате Витко,а тада још ниси имао ТВ. Са француског преведно на наш матерњи српкси Радомировићев БЕЛАМИ у буквалном преводу значи ДОБАР ПРИЈАТЕЉ! А какав је то данас ДОБАР-БЕЛАМИ пријатељ тај данашњи нишки медијски магнат Витко?

 МОЈА РОБА, МОЈ ДУЋАН…

   Куд си зап’о, бре, пријатељу? А бре, брате, знаш ону народну: моја роба, мој дућан – коме хоћу, том ћу дам! Тако је то , бе бате, данас време…

Као да чујем добро познат глас и добро познат стил наш народски, нишки, српски, свеједно је већ – не буним се, али се све чешће крстим у последње време. Да нас сам Бог сачува свих тих сила нечастивих, али ће ваљда једном и ми да изађемо на прави пут. Шта је, наиме, то криво, неправо, нелогично, ненормално – како год хоћете већ, али на исто излази. То је истинита информација која се често чује ових дана и коју ја нећу да коментаришем. Кажу неки  лидери неких коалиција: за три минута ТВ наступа тражи нам само три хиљаде евра! Кажу још: тражи газда толико, јер му се може, јер нико не може да га натера да једнако третира све политичке опције у информативном програму и томе слично. Лично правим савршену разлику између рекламе и информације неопходне народу.

Због свега, уместо поуке, на крају шаљем добро промишљену и поуздану поруку народном аудиторијуму. Схватитите дословно као јавни позив НОНО: зовите – доћи ћемо, пишите – објавићемо. Наравно – бесплатно!

_____________________________________
ЗАШТО НИЈЕ БИЛО ТВ ПРЕНОСА СКУПШТИНЕ?

   Јучерашња седница нишке Скупштине Ниша остала је за народ у мраку, јер је такав дил направљен између градоначелника Перишића и  медијских газди, а председник Скупштине Миле Илић није  „спасио душу“ као пре две године, угризао се за језик и није рекао до краја зашто се од народа сакрила тако важна скупштинска дебата. Истина ће морати до краја да се чује, још колко сутра…

СУТРА:
КАКО СУ ПЕРИШИЋЕВИ ГРЕХОВИ КЊИЖЕНИ НА ПОГРЕШНОМ КОНТУ? 

Share Button