Share Button

– Јављам се добровољно и примерно да рапортирам смерно: господару, опрости грешницима на власти, јер – нису знали  шта раде!

123a

  Да се одмах на почетку разумемо: ово није иронија, ни козерија, а ни комедија било каква. Ово је јако озбиљна и опипљива стварност, чињенице су неспорне, а све емоције долазе директно из срца.  Ако сам у наслову рекао да је благо нама што нам у госте у Ниш долази супермен Аца Вучић то је срећом, ево да поновим, баш тако: имамо супер-премијера, имамо супермена  Александра-Ацу Вучића. Што рекох, никад не порекох, а  блиска будућност ће већ казати своје…

НИШКА ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋЕВЕ ГЕНИЈАЛНОСТИ

   Српски премијер Вучић ће у Нишу одиграти једну праву премијеру нове праксе у српској парламентарној демократији. Нишлијама и Нишу учиниће част и прву радну недељу ван престонице провешће у једној нишкој касарни.  Нема места ни потребе критизерству и неком иронисању: овакав потез је једнако неочекиван, а још више ће се показати делотворан у пракси. Може се Вучићу замерити што-шта, признајем да сам писао и прилично критичке и ироничне текстове, али само дотле док смо веровали да је Вучићу до Ниша стало као до – лањског снега. Очигледно, грешни смо људи, па је чудо да нисмо и више од овог грешили.

   Никад није касно да човек призна грешку, а премијер Вучић свакодневно говори јасно, гласно, недвосмислено и критички и самокритички. Не штреца се много због свих оних баналности које су му извикивали ту и тамо, али, јасно је као дан, неће дозволити медиокритетима и неспособњаковићима у распарчаној и деградираној опозицији да му ровари по земљи и ради шта хоће. Зато се са великом пажњом и нестрпљењем у Нишу очекују први Вучићеви конкретни потези. Шта ће се то ново десити у нишкој премијери?

ПОСТРОЈАВАЊЕ НЕСЛОЖНИХ И НЕСПОСОБНИХ!

   Сви се добро сећамо Вучићевих изјава о Нишу и нишкој политичкој елити. Знам ја да у Нишу постоје, не две, него више фракција у СНС – рекао је још пре две године. Знам да су несложни и видите да нико од домаћина овде није говорио – посебно је остало да се памти када је Вучић, не бренујући никога, рекао на свечаној изборној конвенцији у хали Чаир и то баш првог априла ове године. Некима се чинила неверица – као да је то првоаприлска шала,шта ли већ, али – цео свет је то чуо. Чуо и видео групу нишких напредњачких челника како стоје, постиђени и занемели у чуду. А стајали су један поред другога до тог момента насмејани и поносни: градоначелник Зоран Перишић, повереник СНС Милан Станојковић, контроверзни посланик Братимир Васиљевић, велеуважени Дарко Булатовић, амбициозни Бобан Џунић и други.

Untitled12312

    Прошло је од тада више од два месеца. У међувремену су одржани сви они силни избори, а највише је понављања избора остало да се памти баш у Нишу. У Горњем Матејевцу, рецимо, чак  – пет пута! Исход је познат – напредњаци су, како-тако, свуда однели победу. А како ће на нивоу града и у пет градских општина формирати влст, е то се неће знати вероватно све док, опет лично, Вучић не преломи и пресуди.

   Зна се, наиме, добро да се све ово постизборно време у нишкој напредњачкој првој колони води непрекидна и интензивна борба за превласт: ко ће стати на чело колоне као нови градоначелник? Досадашњи Перишић се, додуше, све време самоуверено, са безизражајном маском на лицу понаша самоуверено. Последњих месеци, руку на срце,Перишић је активнији него икада, има га свуда, на више места се у једном дану нађе пред ТВ камерама, како отвара неке нове радове, или отвара завршене пројекте, углавном улице.

   За то време у јавности, у неким Интернет-медијима поготово, процуре по неке вести о томе како Булатовић неће да препусти Перишићу позицију првог човека , а исто тако се помињу и имена Станојковића и Џунића. За посланика Васиљевића, који је, како сам каже, однео најубедљивију победу у ГО Пантелеј пишу се и причају и неке друге приче. У једном порталу објављена је читава репортажа о томе да је Васиљевић просто невероватно , чак више година буквално крао струју!? Не тако давно писано је, такође, о његовој фајкултетској дипломи, заправо, да није знао новинару да одговори чак ни на питање  – како се зове факултет на коме је студирао!?

   Дакле, када се имају све ове приче-чињенице у виду, јасно је онда зашто се генијални Вучић одлучио да прву радну недељу ван Београда проведе баш у Нишу. Можемо само да замислимо како ће изгледати сва та постројавања, мучна испитивања и доношење одлука од животног значаја за Нишлије. Колико ће притом супермен Аца Вучић имати времена да прими  обичне људе-грађане на аудијенцију, да му се пожале, исповеде неку своју бољку и посебно да затраже да им нешто реши. Премијера Вучића најискреније и са задовољством видим и представљам као супермена, те исто тако искрено очекујем да ће учинити много тога – сигурно много више него што многи вечити песимисти очекују,а   који су до сада водили Ниш .Могао бих да кажем: господару, опрости им, јер нису знали шта  раде! Могао бих, али нећу, додуше – не би ни вредело…

   Зашто – питаће неко. Просто зато што Вучић ништа не заборавља, али би била неопростива грешка да не поменемо и ону гласну поруку са говорнице у Чаиру: да ће све школске тоалете у нишким селима уредити и лично проверити. Нисам му тада опростио што не помену да ће Ниш добити и неку фабрику, па се огреших можда када написах коментар „Нишу клозети – Београду нове фабрике“. Ево, дајем мали и скромни новинарски прилог, па се јавно извињавам због свог можда преоштрог пера. Извињење упућујем лично Вучићу, а нишкој политичкој елити? У било којој варијанти свима њима нека је – сам Бог на помоћи. Народу, да се и то разумемо, нема друге, него да схвати да мора – посла да се прихвати! Неће више бити оправдања да – посла нема. Нема да нема! Мора да има, а да би имало – следимо мало упорност и оптимизам нашег супермена премијера Аце Вучића.

ПИШЕ: Мирољуб Марковић, коментатор-уредник НОНО новина

Share Button