Share Button

ПИШЕ: Предраг ЗЛИКОВАЦ

 zlikovac

   Искрено, по ЈИС (Јединствен инфомрациони систем) МУП Републике Србије су скоро 80 % пунолетних грађана Србије безбедоносно интересантна лица. Како?

   Ево овако… Почећемо прво од јавног реда и мира. Наиме, скоро сви смо били на удару неког прекршаја из објасти ЈРМ (јавног реда и мира). ЈИС (Јеинствен инфомациони систем) је формиран у МУП Р Србије негде осамдесетих година прошлог века. И, нажалост, није модификован до дана данашњег. По том систему, када се напише прекршајна пријава грађанину, пре но што се пријава проследи судији за прекршаје, она се убаци у ЈИС. ЈИС, али, још тада је тако он програмиран, да са укуцавањем вашег ЈМБГ (матичног броја) аутоматски вас ЈИС баца у „фијоку“ коју су ондашњи програмери програмирали. И, онда, сада, када вам полиција укуца ваш ЈМБГ, онда вам из базе (матичне станице) јавља дежурни:
– Лице је регистровано за прекршај просјачења и скитничиња.
Како сте тамо регистровани?
Такав је тада пре три деценије био систем који није модификован.
Сада се пребацујемо на кривична дела. Вама, драги грађани, полиција напише кривичну пријаву за ондашње кривично дело „Против природни блуд“. Сада га у кривичноправном законодавству нема, а оно се односило на, Боже нам прости, на педерастију, лезбејизам, пушење и лизања мушких и женских полних екстремитета… Но, пре него да се пријава проследи надлежним тужилаштвима, она се морала унети у „компјутеер“ тј. у ЈИС. Тамо је неко тада програмирао „маску“ која се активира, тј. само избацује податке о сексуалним деликтима. И? Ви, драги моји испадосте, буквално манијаци. Да, али по ЈИС-у.
Ово вам је о немодификованом ЈИС систему. Шта је јеш горе?
Када се вама напише пријава, дал’ по ЈРМ (јавни ред и мир) или по неком кривичном делу из кривичноправног законодавства Републике Србије, она се, као што рекох, унесе у ЈИС. Е, али, нико се не пита за окончање те пријаве. Нико, ко је оптужен, не мора да је и осуђен! Многи пријављени су ослободђени оптужби. Али, проблем је што ЈИС није, „обрисао“ унешене пријаве (прекршајне и кривичне) које нису доказане надлежним судовима (прекршајним и кривичним).
Многи од вас, када вас полиција заустави колима, или вас легитимише, јавља ваш Матични број. И онда чујете како путем „мотороле“, дежурни из центра јавља:
– Лице регистровано кривично и прекршајно!“

   Јесте, дежурни не лаже, тако му ЈИС избацује. Али, то лице је доказало своју невиност током прекршајног или кривичног поступка. И? Нико то није „обрисао“ у ЈИС.
Е, тиме се и министар полиције, господин Небојша Стефановић, за кога ја кажем: да је Рус, презивао би се Збуњенков, пре неко вече  на ТВ Дневнику базирао и рекао, а није крив човек, криви су му сарадници, рекао да је у Јајинцима било 97. безбедоносно интересантних лица. Еј…. 97.лица… Као што рекох, многи часни људи су по немодификованом ЈИС-у су интереснтни.
Овим текстом апелујем, као бивши, али полицајац који је ове аномалије давно уочио, исправе, јер доводе у заблуду и институцију а и нашим грађанима штете.

Share Button