Share Button

– Или о томе: зашто је Ниш постао савремена велика „Шећер-мала“?

dscn2166-copy

ШТО ЈУЖНИЈЕ – ТО УЗБУДЉИВИЈЕ: јединствени оглас на нишким улицама

      Да није фамозних друштвених мрежа на свемоћном Интернету, рекао бих да је ово чудо по нишким уличним огласима за рубрику веровали или не. Давно сам престао да се чудим, па ово бележим са извесном резервом  и у нади да је, ипак, у питању несташно-неслана шала младих… Али, када на једном једином аутобуском стајалишту у центру Ниша нађете три добро улепљена огласа, сваки оригинално руком исписан хемијском  оловком, онда схватите да је враг однео шалу и да се као друштво морамо озбиљније позабавити и оваквом појавом. Реч је, заправо, о својеврсном „црвеном фењеру“, о проституцији преко уличних огласа!

   Зашто, како, откуд тако нешто у граду на Нишави? Шта се то дешава са младима, куда то плови овај српски брод и на ком су то кругу Дантеовог пакла спале Нишлије?

   Кажемо, три добро улепљена огласа на једном аутобуском стајалишту и, гле члуда и случајности ли, непосредно испред једног високог црвеног солитера. На огласима, у три готово до речи исте варијанте, нуде се сексуалне услуге, све радње за мале паре, читко написан мобилни телефон за позив… Да би све деловало до краја убедљиво, написано је и име макроа и то двојице (један несумњиво Албанац, а други „наш“ човек из неке мењачнице?).

   Наравно,  не треба да сумњате, нисмо ништа сами проверавали, али се питамо: има ли ова држава надлежне службе које треба да контролишу шта се дешава у граду?  Још конкретније, поставио бих и оно чувено питање за милион долара: ко је од нас, где и када видео полицајца да шета нишким улицама? Саобраћајце у заседама са радарима и оне испред Полицијске управе у центру Ниша – не рачунамо! Они, ваљда, тамо морају да буду, али питамо: да ли само тамо и зашто их нема  бар повремено да прошетају градом, да отворе четворо очи и да провере шта све то пише по уличним огласима. Можда би успут спречили и неко кривично дело у покушају бар…

   За оне који нису детаљније упознати са градом у коме живе, ево мало историјских података – неће ваљда бити наодмет и да се уједно боље разумеју неке језичке конструкције у овом тексту. Из историје Ниша од близу сто година забележено је за ова нова покољења да се не заборави да је најпопуларније у неко доба пред Други светски рат била такозвана Шећер-мала, део града који се простире на левој обали Нишаве, од сада поново популарног Официрског дома до  Моста младости. Шећер.-мала (у жаргону, да се не цифрамо, још познатија као Пиц-мала) добила је такво име управо по црвеним фењерима, који су висили изнад улаза званичних јавних кућа. На крају би можда неко оправдано поставио питање: зар није боље да се поново озваничи проституција као најстарији занат? Питање би вероватно било логично управо зато што су то већ давно озваничиле неке земље  наше вољене и још недостижне Европске уније. Прави и званични одговор лично препуштам  људима и институцијама који су и надлежни и добро плаћени.  Дотле, немојте да се чудите када видите малишане како се слатко смеју  око оваквих и слччних огласа или неког старијег како се – у чуду крсти! Да нам Бог помогне – вероватно ћемо морати сви скупа много више и искреније да се крстимо, али и конкретних послова да се прихватимо.

ПИШЕ: Мирољуб МАРКОВИЋ, уредник НОНО новина

Share Button