Share Button

– Или о томе: како нишка опозиција критикује и даље нереалан градски буџет, а како их демантује  и поучава бивши градоначелник Перишић?

animacija

    Веровали или не, али десило се и то чудо: много пре ове јануарске снежне мећаве . У Нишу је пао први снег и то у Скупштини града, баш приликом усвајања новог буџета. А пре тога, премијер Вучић се вазда хвалио да је државна каса позитивна и поред свих оних локалних самоуправа које су катастрофално радиле, како је он то дословно рекао, док је нишка политичка елита у сликовитим загонеткама подвлачила црту испод прошлогодишњег биланса и усвајала нови за ову годину. Заправо, још је у живом сећању боравак премијера Вучића са комплетном Владом у граду на Нишави, а нарочито она сцена када се јавно у центру града унео у лице градоначелнику Дарку Булатовићу и подвикнуо му љутито: Ама, како је могуће да нишки буџет има мањак од 50 миолиона евра? Да ли је то нормално? Шта сте, бре људи, радили?…“

Елем, после једне такве оштре критике, на коју Булатовић ни речи није одговорио, пред крај минуле године и у законском року усвојен је буџет за ову годину. И том приликом жестоко су се ломила копља између прилично анемичне опозиције и сигурне владајуће већине у градском парламенту Ниша. А да и буџет може да има неке везе са вуком и то мртвим, показало се и те како, вишеслојно и веома сликовито.

– Да не исправљамо мртвом вуку реп, али је и овако ревидирани буџет нереалан и надуван бар за три милијарде динара више… – рекао је том приликом одборник Бранислав Јовановић.

Јовановић је, иначе, најжешћи противник актуелне владајуће коалиције СНС, СПС и СРС. На све могуће и немогуће начине покушава да избори правду, тражећи упорно сатисфакцију за незаконито хапшење и време проведено у истражном затвору. Популарни нишки Бане Банана на свој начин дочарава атмосферу из републичког Парламента…

Поред Јовановића, жестоки критичари актуелне власти у Нишу су и генерал Момир Стојановић („Искрено за Ниш“), Миодраг Станковић (ДС) и Драгослав Ћирковић (СДС). Нишлије, додуше, имају прилике да прате директан ТВ пренос, у коме се види и једна нова димензија феномена нишке политичке сцене. Овде доминира неуморни Јовановић, који носиоцима власти у претходне четири године редовно набраја гомилу грехова и исто толико оправдања за све оне силне кружне токове, обданишта и школске балон-сале . По правилу и најчешће одговара му шеф одборничке гупе нишких напредњака и бивши градоначелник Зоран Перишић.

– Онај ко исправља мртвом вуку реп могао би да му исправи и нешто друго!

Ни пет ни шест, овим речима је Перишић дословно одговорио Јовановићу и то после дужег времена, те су очито сви били прилично изненађени овако „културним“ и сликовитим одговором шефа најбројније одборничке групе.  Ни сам Јовановић није могао тренутно да се снађе и док је смишљао како најбоље да одговори, прилично мучну атмосферу разбистрио је градоначелник Булатовић.

– Ми смо овде због грађана и зато ћемо се трудити да оправдамо поверење које су нам указали.  Буџет је још увек недовољно реалан и то због створених обавеза из претходног периода, али ћемо на све начине да штедимо, радићемо ребалансе и врло брзо ћемо имати потпуно реалан буџет. Пред нама је више озбиљних инвестиција, убрзано ћемо  повећавати број запослених, па ће се и буџет брже пунити… –рекао је том приликом Булатовић.

 

Зашто један мисли да мртвом вуку не треба исправљати реп, а зашто га други упућује да баш он сам треба да му исправи „нешто друго“ – питања су на која нико конкретно није одговорио. Сувишна је свака даља расправа о нишком мртвом вуку. Он је у  топлој дворани Скупштине града Ниша одиграо улогу – првог снега. Тек толико: да свака зверка покаже – свој траг. Зар то није довољно?

Share Button