Share Button

– Ко је на челу највеће групе напредњачких моћника и зашто се обнавља фракцијска борба, ко све и против кога пише писма Вучићу?

Untitled

Булатовић и Перишић када су освајали власт пре четири године: САДА САМО УСПОМЕНА НА СТАРУ ЉУБАВ И СЛОГУ!?

  Хајде прво да потражимо одговор управо од градоначелника Булатовића… Питамо га најконкретније: зашто не смеш у кадровски осињак  јавног сектора да дирнеш?!

 

КАКО БЕОГРАД КАЖЕ

    Разумем и уважавам чињеницу да је нишки градоначелник истраумиран оштрим  критикама, које је стоички поднео. Лично га је шеф Вучић критиковао и то зна шира јавност. Разумео сам и да се наш градоначелник  намерио да остане забележен као најбољи на том месту, те му не завидим на свему ономе што се од њега очекује.

– Ми смо ту због грађана и дужни смо да радимо у њиховом интересу…- градоначелник Булатовић је више пута рекао  за ово кратко време  откако је на овој функцији.

У Нишу се видео одраз државног – неталасања! Измене Статута града нису омогућиле градоначелнику а ни Градском већу да имају одлучујућу реч о избору и смењивању директора ЈКП и начелника градских управа.

Тако је остао недирнут и најгрешији директор “Пчелице“ Зоран Јонић, који је чак тужио сопствену фирму-себе, да би наплтио оно што је хтео!? Бадава су и масовне критике и нездаовољства родитеља..

Почетни ентузијазам и одлуичност Булатовића да у свему копира премијера Вучића на нишком микро-плану су врло брзо спласнули. Неталасање и очито амнестирање неспособних и грешних директора једини је могући избор Булатовићу, а управо је ових дана то неубедљиво покушао да оправда пред ТВ камерама.

– Нисам задовољан радом директора јавних предузећа и зато треба да дођу нови људи. – каже Даркло Булатовић. – Потребна је нова енергија и нова и ефиакаснија организација, како би на крају Нишлије биле задовољне услугама јавних предузећа.

Но, не липши магаре до зелене траве – реизбор нишких директора ће реално бити обављен тек најесен. Дакле, потребно је сада у ово предизборно грозничаво време имати неку наду у нешто боље. Надати се, веровати и – гласати за кандидата СНС! Готово сви директори ће бити замењени по истеку мандата. а основни критеријум за избор биће  њихове квалификације и доказане способности… – покушао је Булатовић да оправда чињеницу што се гласовите структурне реформе у ЈКП одлажу само до – следеће јесени.

СТРУКТУРНЕ РЕФОРМЕ – ПРОВИДНЕ!

  Управо ових дана је смењен Миљан Јовановић, начелник Управе за градске финансије, иначе Перишићев лични кадровсдки избор. Уместо 11 управа на брзину је градска управа трансформисана у 14 секретаријата, а на челу нове градске управе постављен је за ВД начелника Јањић. Циљ је био да се градоначелник Булатовић и његов заменик не бакћу са великим бројем начелника, већ да имају једног, који ће им смањити бриге и муке са рогобатном, градском управом.  Најновије кадровске промене обављене су у строгој дискрецији, а јавности је и даље, на пример,  непознато шта је то Миљан згрешио да буде смењен. Иако новинари постављају питања, јавност не зна ни много тога што се, иначе, ради тихо „испод жита“. Како је Мија Петровић из Канцеларије за младе (служба Кабинета градоначелника) прешао у маркетинг-службу Народног позоришта – такође је питање на које новинари не добијају одговор. Зна се, такође да је Петровић исто Перишићев човек, па му је он и нашо решење пре него што га је Булатовић заменио. Питање је колико, заправо, има оваквих примера у Нишу, ко ће коме и када да одговара за разноврсне злоупотребе функција.

Тако су нишке структурне реформе, ето тако, остале плитке и провидне, верна слика и прилика оних на нивоу државе. Једноставно, не сме се  никако није препоручљиво таласати и узнемиравати народ (читај – запослену гласачку партијску машину!). Бар дотле док не прођу председнички избори, вероватно и парламентарни, видећемо већ врло брзо… Ако је таква ситуација у целој држави, да ли треба очекливати у Нишу другу неку климу, или за све то треба кривити баш Булатовића?

Због свега тога се и питам: да ли је довољно да нам се јадни наш градоначелник Дарко само  куне да су му грађани прва и највећа брига? Поготово када видимо што се управо ових дана понавља прошлогодишњи циркус са грејањем. Одмах да се разумемо: Булатовићу верујем и – да му нисам у кожи! Поштен је човек, жели најбоље својим суграђанима и сам би прошао боље да може и да сме нешто на своју руку  одлучније и да предузме! Али, разумите људи, просто је тако нешто немогуће! А зашто? Коначно овде долазимо до правог спознанија и до саме суштине проблема – до Градског одбора СНС, који ведри и облачи у Нишу и који ће морати да прихвати одговорност. А тамо, у том фамозном центру моћи, јавна је тајна, да Булатовић има  своју групу коју чине – два мускетара – лично он и лично његов заменик Милош Банђур! На челу највеће групе од укупно 32 члана ГО СНС налази се бивши градоначелник Зоран Перишић, сада само шеф одборничке гупе СНС у градком парламенту. Зна се у јавности  како је пропао његов покушај да остане на претходној функцији још један мандат, па је сада и јасно шта се може даље очекивати. Поготово, када се, такође, зна да се увелико обновила и чак увећала фракцијска борба у нишким напредњачким редовима и да су увелико  кренула писма међусобног оптуживања и подметања, а разумљиво, на адресу – лично Вучићу на руке!

Да је ситуација једноставна, прича  би била краћа, или овде и завршена. Прича је, ипак, зато ту да се прича, испричава, појашњава, пише и дописује. Испоставља се да ништа није готово док не буде – готово, а нарочито не прича о нишком Али-Баби Булатовићу , о два мускетара, а нарочито о гомили моћника-разбојника, или  – како већ одлучите да их назовете! Грађани ће им свакако једног дана дати право име и оцену…

 Пише: Мирољуб МАРКОВИЋ  

Share Button