Share Button

– Питање је, заправо, зашто је градоначелник Дарко Булатовић заслужио још једну жестоку грдњу шефа Вучића?

tarabuka

МИРОЉУБ ЈОВАНОВИЋ: „ КАО ДА ЈЕ НУШИЋ ПИСАО СЦЕНАРИО ЗА ИЗБОР ВУКОВИЋА У НИШКОМ ПОЗОРИШТУ…“

    Ако ћемо благо и „у рукавицама“, онда ћемо почети овако: зашто је градоначелник Ниша Дарко Булатовић несмотрено допустио Зорану Перишићу да му све своје кадровске грехове и пропусте из претходног мандата буквално натовари на врат и то управо ових дана када се захуктава изборна кампања за председничке изборе у Србији? Испаде дуга и некако рогобатна реченица, али је тема веома једноставна и у граду на Нишави дуго већ позната као -напредњачка кадровска мућкалица! Проблем је ескалирао управо у уторак (14. марта) на седнции Скупштине града ..

   Испало је да буде ударна тема, иако тако очигледно није планирано. Додуше, седницу су обележиле два пута поновљене речи: „Ти причаш глупости!“ Директор Туристичке организације Урош Парлић обратио се управо овим речима одборнику Браниславу Јовановићу (СНП). Но, зато је постављење вршиоца дужности директора Народног позоришта требало  да прође рутински, али је све испало далеко од неке чисте формалности, мада се вербалне „глупости“ нису више понављале…

   Прича је сада управо почела да се одмотава, а тачније речено, то је почетак расплета вишегодишње рашомонијаде око директорске функције Народног позоришта. Прича је у јавности добро позната, а проблем је и тада и сада просто невероватан: за директора је изабран  и поред свих приговора постављен и готово цео мандат остао на то месту недипломирани студент Иван Вуковић из Београда. Зар Ниш нема довољно дипломираних квалитетних незапослених кадрова, студената још више – бадава су посатављана оваква и слична логична питања. Тадашњи градоначелник Зоран Перишић безобзирно је истрајао на Вуковићу, све време правдајући да је све исправно, законито и – поштено!

   Није ни законито, ни поштено, ни морално – говрили су многи, а Мирољуб Јовановић, познатији у Нишу као Мика-Тамбура (члан познатог нишког бенда „Лутајућа срца“)  обратио се суду, сматрајућуи да је оштећен као противкандидат. Рекосмо, почетак епилога на седници градског парламента одигравао се управо као један позоришни –водвиљ.

   – Тврдио сам и доказао коначно на суду да су радили незаконито, да је све било једна обична фарса, а исто сада настављају постављањем правнице истог тог позотришта Драгане Петровић, која је својевремно као одговорни радник тврдила да је Вуковићева документација исправна… – каже Мирољуб Јовановић.

   На скупштинској седници опозиција је безуспешно исто доказивала, тражећи да се за ВД постави лице које бар  није било умешано у претходне махинације.

   – Одлуку о избору Вуковића донео је Управни одбор, тако да се правница Драгана није ништа огрешила… – објаснио је Зоран Перишић, сада шеф одборничке групе напредњака, иначе претходни градоначелник Ниша.

   Па добро, Перишићу, да ли те неко био по ушима да сам признаш оно што су иначе сви знали? Овако су гласили одборичнки коментари после седнице. Сви су се, иначе, сетили како је својевремено Вуковићево постављење правдао тадашњи шеф ове одборничке групе Дејан Јовановић, сада председник ГО Нишка бања. Приликом избора за садашњу председничку функцију исто тако је опозиција  тврдила и доказивала да је злоупотребио функцију и обмањивао парламент, али, наравно, све је било узалуд.

   Наравно, понављамо и на овој последњој седници Скупштине града беспредметно је било понављање свих тих аргументованих чињеница. Истина је једино оно што каже Зоран Перишић, а ко, бре, мари за све оно што су надлежни судови непобитно утврдили?

   Ово је само почетак краја нишке директорско-позоришне рашомонске приче. Нушић би свакако, уместо госпође министарке, овде увео господина председника Николића, коме сада истиче мандат, а који је негде на почетку лично затражио, кажу, од градоначелника Перишића да Београђанина Вуковића постави како зна на место директора нишког позоришта. Перишић је то, хвала Богу, знао, умео и  извео целу радњу. Исто такву радњу је реализовао и у нишком „Наисусу“, где је промењен Статут да би његов млађани шеф кабинета Дејан Андрејевић могао да постане директор, иако није имао ни дана искуства на руководећим пословима!

   Правило је било и остало  на снази у Нишу: буди наш, па ради шта знаш! Никоме, међутим, није јасно зашто се ова прича појавила у ово незгодно време изборне кампање за прердседника државе? Зашто је то дозволио актуелни градоначелник Дарко Булатовиоћ, који се на свим скупштинским седницама искрено и свесрдно залагао и заклињао да ће се све од сада у Нишу радити по закону, фер и поштено?! Све у интерсу грађана – постала је Булатовићева узречица. Питање је, заправо, зашто је Булатовић дозволио себи луксуз да заслужи још једну жестоку грдњу шефа Вучића?

   Мој имењак Мика-Тамбура „истамбурао“ је нишке напредњаке у невреме и када се нису томе надали.  Питање је и даље отворено: да ли се све баш тако случајно дешава? Зташто баш тако, зашто сада, ко је коме од напредњака сместио целу радњу – остаје да се види у наставку нишке још неснимљене позоришне серије.

 Пише: Мирољуб Марковић

Share Button