Share Button

– МЛАДИ ЕКОЛОЗИ ОШ „ПРВИ МАЈ“   У ТРУПАЛУ ЧИСТИЛИ ЗАГАЂЕНЕ ИЗВОРЕ У СТАРОМ КОРИТУ НИШАВЕ,  А ПРИХОД ОД САКУПЉЕНОГ ОТПАДА ПОКЛОНИЛИ СИРОМАШНОМ МЛАДИЋУ…    

Untitled

    Наставнице биологије и хемије ОШ „Први мај“ у Трупалу Бранка Марковић и Тања Станковић са својим ђацима чистиле загађене изворе у старом кориту Нишаве на потезу између Трупала и Вртишта, а сакупљене секундарне  сировине употребљене у хуманитарне сврхе. Наиме, 22. март као међународни дан заштите вода и уједно као популарни народни  празник Младенци наставнице су искористиле да организују масовни излет и радну акцију у оближње старо корито Нишаве. Бројни извори чисте воде буквално су били запуњени пластичним флашама, кесама  и разним другим отпацима. Смеће се гомилало годинама, па су млади еколози сатима провели у иначе прелепом пределу старог корита Нишаве. Деца су била посебно одушевљена што је гомила пуних џакова сакупљене пластике на крају дана завршила као хуманитарни поклон младом суграђанину Галету, који сам живи и с муком обезбеђује основне услове за живот.

– Много вам хвала, јер ћу сад моћи да платим струју и телефон… – Гале просто није налазио довољно речи да се захвали вредним ђацима.

   Радна и рекреативна акција у природи истовремено, овог пута посвећена води, била је прилика да ове наставнице уоче и испланирају следећу акцију у простору старог корита Нишаве.  Осим смећа на овом терену су наишле и на велике површине згаришта, где су мештани спаљивали чак и веома корисну барску трску. Оно што је преостало, испланирано је,  да се у слдећој акцији од трске направе  прве заштитне ограде мини ботаничке баште, коју већ увелико формирају у школском дворишту.

Untitled2 Untitled3

Share Button