Share Button

– Док смо чистили загађене изворе у старом кориту Нишаве, наишли смо на више спаљених површина, па смо пожурили наредног дана да спасемо бар део барске флоре…

Untitled12

   Просто не знам где је веће задовољство радити са нашим ђацима – у школи или у највећој лабораторији у природи. Наши ђаци Основне школе „Први мај“ у Трупалу покaзали су се у најлепшем светлу у две узастопне акције, које смо извели у оближњем старом кориту Нишаве. Док смо уређивали и чистили затрпане изворе од пластичних флаша и другог смећа, наишли смо на велике  површине правих згаришта у барском екосистему.  На жалост, невероватно јесте, али је истина да су мештани немилосрдно спаљивали високу     барску трску у простору где је некада текла Нишава, а што је важно то су површине ван њихових парцела. Просто је непроцењива штета коју су нанали биљном и животињском свету док су спаљивали високо растиње  барUntitled1ске трске. Деца су одлично на часу научила лекцију „Црвене књиге флоре и фауне.“ Истог момента им је пала на памет  барска корњача, тритон кога смо изучавали на лицу места. Питања су се низала редом: Шта ли се дешава са оним предивним јаребицама, сивом чапљом,оним предивним фазанима који се управо тамо гнезде? Причали смо потом о свему, међусобно се  преслишавали,баш као на школском часу…

   Договорили смо се брзо и једногласно: наредног дана идемо по преосталу трску, а употребићемо је да направимо заштитну ограду за мини ботаничку башту у дворишту школе.

   Речено, договорено и – учињено. Са мојим ђацима немам никаквих проблема, јер се брзо договарамо и крећемо у акцију. Задовољство је било видети срећна дечја лица, што ћемо још једног дана о заштити наше околине говорити на лицу места – баш  у тој нашој непосредној природи.

   Због свега тога сам као педагог посебно срећна  и задовољна свим оним што успевам да постигнем са децом у школи и на живим часовима у природи. Трудим се да пажљиво дешифрујем дечја интересовања и у интеракцији са њима на најбољи начин пројектујем и реализујем предвиђено градиво. Задовољство је обострано, а резултате виде чак и наше комшије у Трупалу и Вртишту. Зато и подвлачим: чистили смо изворе и покупили преосталу барску трску пре нових пожара, а наше комшије, дечји родитељи су нас поздрављали и подржавали у акцијама. Сигурна сам да ће наше окружење у Трупалу и Вртишту бити чистије и здравије.

 ПИШЕ: Бранка МАРКОВИЋ, професор биологије и екологије

 

Share Button