Share Button

– ИЛИ О ТОМЕ: КАКО ЈЕ КОМУНАЛНА ЕКОЛОГИЈА ЈКП „МЕДИЈАНА“ ПРОСЛАВИЛА НИШ

goott

    – Љубљанско ЈКП „Снага“ пример је за углед. Само, питање је: зашто „Медијана“ има хиљаду, а љубљанска „Снага“ упола мање радника? – каже Братислав-Бата Вучковић, директор ЈКП  „Медијана“:

А онда, директор Бата појашњава како ће и у томе нишко комунално и за ово крупно питање бити нишки пример за углед и за – стално.

– Решење је у раду, у запошљавању радника и ми то успешно радимо. Ето, на пример, испробали смо се брзо и ефикасно са рециклажом отпада. За сада имамо само 20 радника, који раде на рециклажи, а запослићемо их ускоро много више.. – прича Вучковић.

Тамо се стручни кадрови траже с радним искуством из рециклаже, па ето нове прилике за ново запошљавање.

„Ко то каже ко то лаже да нема рециклаже…“ – ово је само део већ популарне песме Боре Чорбе, коју он пева, а срочили су је  заједно – нишки директор Бата и популарни певач Бора. Разумљиво је зашто је ово омиљена Батина тема. Песма даље каже како се тиме „ бави сваког дана нишка „Медијана“.

Поента и порука необичне популанре поп-песме такође је сликовита и поучна. Она јасно поручује: рециклажом кад се среди – ђубре опет вреди!

Но, неке дилеме и проблеме никако да решимо. Увек има места и разлога за нека питања без одговора. Директор Вучковић, на пример, лансира и једну нову скраћеницу – ФЈП! „КАКО ТО – ПИТА СЕ ОН -ПРИХВАТИСМО ЕВРОПСКЕ НОРМЕ, ПА ОПЕТ  ДОЂЕШ НА ШАЛТЕР И ОНАЈ ТИ ТАМО КАЖЕ „ФЈП“- ФАЛИ  ЈЕДАН ПАПИР! И како да се од те бољке излечимо? Да ли ћемо из свега тога да испливамо, питање је. То, Бога ми, тешко..“

Ова несвакидашња прича о нишким комуналцима осмишљава се и ствара у већ чувеној Градској башти, која се налази у некадашњем Пашином конаку у горњем делу нишке Тврћаве. Управна зграда ЈКП „Медијана“ смештена је у правој башти, препуној зеленила и цвећа, а све је то употпуњено једним волијером са паунима и фазанима, који је права атркција за дечицу. Ово је збиља необничан градски кутак, обогаћен чак и једним банкоматом и то за – књиге. Дакле, осим разних врста украсног зеленила и ретких врста садница, овде грађани долазе и да се одморе у  прелепој градској оази зеленила и цвећа, али и да прочитају неку књигу, а могу и да је понесу кући и, наравно, да врате, пожељно је са прилогом из сопствених библиотека..

Но, многи се питају: како то  сада „Медијана“ са минусом од 25 милиона, ове године стиже у плус од 66 милиона? Ако није довољно ово што смо записали, погледајте и послушајте видео-прилог, па сами процените. да ли овај директор није у правом смислу – нишки НАЈДИРЕКТОР?

ТЕКСТ И СНИМЦИ: Мирољуб МАРКОВИЋ

 

 

Share Button