Share Button

– Зашто је држава планирала тек у мају да се посвети чишћењу „ИЛЕГАЛНИХ“ депонија, а шта ће предузети против „илегалаца“ који их праве – то остаје тек да нагађамо…

sdasda

ДЕЦА СУ ЧИСТИЛА ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ КОЈЕ СУ ЊИХОВИ  РОДИТЕЉИ „ИЛЕГАЛЦИ“ ИЗ ТРУПАЛА И ВРТИШТА НАПРАВИЛИ У СТАРОМ КОРИТУ НИШАВЕ

   На светски дан заштите воде 22. марта ђаци су чистили загађене изворе у старом кориту Нишаве, наишли на велике паљевине и нешто мало преостале драгоцене барске  трске. Шта мислите: шта су потом предузели? А шта м,ислите: зашто је држава плчанирала да тек у мају организовано уклања дивље депоније, зашто их је назвала ИЛЕГАЛНИМ и шта ће предузети против „илегалаца“ који их праве? Ово су само нека актуелна питања, која се намећу кад год се и било зашто да се помене заштита животне средине. И да се одмах подсетимо: већ почетком селдећег месеца, 5. јуна управо се обележава светски дан заштите природе. И у вези свега тога деца из два нишка села су одржала својеврсн у лекцију  и то првенствено – родитељима. Но, да ли ће бити и какве ћемо имате вајде од сега тога?

Док су ђаци из Трупала и Вртишта чистили изворе у старом кориту Нишаве од разног смећа, наишли су на више места на права згаришта спаљених барских површина. Они то нису заборавили, јер су се следећег дана вратили, посекли преосталу барску трску и ускладиштили је у школи. Од ње ће сада  правити тршчану ограду, како би почели да уређују прву мини ботаничку  башту у нишком крају.

Акцију је осмислила и водила наставница биологије Основне школе „Први мај“ у Трупалу Бранка Марковић. Уз иначе велику екипу чланова еко-секције масовно су се придружили и остлаи ђаци, па је то била права школска акција. Они су неуморно сатима чистили изворе, а приход од сакупљених секундарних сировина поклонили сиромашном младићу из Трупала који живи сам и једва саставља крај са крајем. Тако су ови вредни ђаци хуманим гестом посебно увеличали своју акцију. Милина је било видети вредну, расположену и надасве срећну децу што су тога дана у правом смислу направили два подвига. Радили су нешто добро и били срећни због тога, а реакција грађана је уследила као својеврсна награда..   После репортаже на нашем порталу уследиле су масовне похвале и подршка грађана. Браво, децо! Свака част, одржали сте лекцију родитељима који бацају смеће у своје непосредно окружење… Овај пример  треба да служи свима нама као повод да узмемемо кесу  и алат у руке и да очистимо прво око наших кућа, станова и дворишта… Овако гласе само неке реакције и коментари грађана на акцију сеоских основаца. Но, акција ђака из Трупала и Вртишта стварно је повод да се запитамо: како се то сви ми односимо према својој жиовотној средини, али и лично према себи?

   Деца су се вредно и неуморно завлачила у шипражје и  чистила загађене изворе у природи, која је требало и могла је да буде – недирнута. Нашој деци је потребан само пример и они су онда спремни да несебично и  неуморно покажу да су у правом смислу и у сваком тренутку спремни само на добра дела. Зашто нам је онда у толикој мери угрожена животна средина и зашто нас са свих страна окружују бројне дивље депоније? Можда зато што  нисмо довољно искрени ни према себи, а што је још горе – што од деце тражимо нешто што сами нисмо спремни да урадимо? Хајде онда да изједначимо те аршине, да их примењујемо на другима, али и на себи. Најпре зато, да се сутрадан не бисмо стидели- од своје деце!

 ПИШЕ: Мирољуб МАРКОВИЋ

Share Button