Share Button

– Или о томе: како велико слово на погрешнмом месту показује где су се све мали и неписмени нашли на великим, важним и погрешним местима?

Untitled-3

Веровали или не: они пишу ћирилицом и притом уводе нека невероватна нова језичка правила… Но, да ли знате ко су ти стручњаци, колико их има, какве су школе завршили и где раде? Да вам одмах одам тајну, мада није то никаква тајна, јер је следећи текст управо намењен људима који раде у медијима. А ко ће пре ово језичко ломатање на нишки начин пре уочити и критиковати, ако не баш посланици у медијима. Они се, по старом добром обичају зову новинари и некада је  било срамота да било који новинар не зна када и шта се пише великим почетним словом. Новинари, дакле, свакодневно читају информације са прес-стране званичног сајта града Ниша, а тамо, рецимо најсвежији пример, овако нешто пише:
„Уторак, 31.10. у 13.00 сати, Градоначелник Д.Булатовић са сарадницима обилази ЈП Обједињена наплата
састанак Савеза за безбедност саобраћаја Града Ниша са представницима АМСС.
Среда 01,11. у 9.00 сати, 18. седница Скупштине града. on 1. новембар 2017. 09:00 h
Среда, 01.11. у 10.00 часова, ВИП салон Градске куће, пријем за Њ.Е.Амбасадора Шведске Јана Лудвигаon 1. новембар 2017. 10:00 h
Среда, 01.11.2017. године у 12 часова у Великој сали биће одржан састанак Савеза за безбедност саобраћаја Града Ниша са представницима АМСС. Тема састанка је израда Стратегије безбедности саобраћаја на територији Града Ниша.on 1. новембар 2017.
  •    Да не ситничаримо превише око великог слова, али морамо да посветимо дужну пажњу, посебно када је реч о слову „Г“. Случајно или не, али је град Ниш добио ново име „Град Ниш“, а градоначелник Дарко  Булатовић такође прекрштен и сада се зове дословно „Градоначелник Дарко Булатовић“. Ко разуме  и зна, само ће му се касти, а ко не – морао би да се врати у ниже разреде основне школе! Ово није час српског и нећу појашњавати, уз напомену да сам намерно употребио наводнике, за сваки случај – да се што боље разумемо.
  •    Проблем великог слова, међутим, може да добије и политичке импликације, јер је шведски амасадор такође прекрштен: уз име добио је додатни саставни део „Амбасадор“! Оне неке силне тачке и запете нећемо ни помињати. Рећи ћете: претерао си, брате. Па свакоме може да се омакне нека тачка или запета на погрешном месту. И може, у праву сте, али новинару и ономе ко води бригу о званинчном сајту нашег најлепшег града на најлепшем могућем месту, о нашем  Нишу, е он би морао да буде бар пристојно писмен. Морао би да зна бар где се ставља запета, тачка, а нарочито шта се пише великим словом.
  •  Да бисте  ове редове прочитали, намерно сам склопио двосмислен, или за неке вишесмислен, наслов. Не замерите на непријатној асоцијацији, ако вам је којим случајем пала на памет. Ма, не замерите уопште, или занемарите ову малу граматичку и језикословну играрију. Ко ће сада због тамо неког великог слова некоме да гледа дипломе, ако је он већ дипломирао партијску дисциплину…
  • Ова прича не би била потпуна, посебно када је реч о речима град, градоначелник и – грађани! Булатовић ће остати посебно у сећању Нишлијама зато што најрадије и најчешће помиње своје грађане. Сваког понедељка од 19 сати па до поноћи прима своје грађане, слуша њихове исповести, молбе, жалбе… Јавно је запретио неким јавним комуналним предузећима да морају да покажу макар мало емпатије према грађанима, од чијих пара живе. Ако притом знамо да је исти тај Дарко Булатовић као диретктор „Југоистока“ својевремено истим таквим директним разговорима са народом саслушао чак 18 хиљада људи-грађана, онда, брате, скидам капу и фамозно слово „Г“ проглашавам  језичким изузетком. Од сада треба и може увек да се пише велико и што је веће могуће. Нарочито када иде уз Ниш и име његовог градоначелника.
  • Пише: Мирољуб МАРКОВИЋ
Share Button