Share Button

-Verovatno ce Nobelovu nagradu za mir dobiti neko sa Balkana ko uspešno reši misteriju: da li su Ameri stvarni ili (samo)projektovani naši neprijatelji


Američka baza “BONSTIL” na Kosmetu

Koliko dugo traje ova prica o Kosovu – previse.  Evo sada  je na dnevnom redu neki javni dijalog, kao da razmotrimo konacno sta cemo i kako cemo. Ustvari, jedimo mozemo da se prisetimo i saberemo jer se ustvari sve vec zna. To sto politicari kao neznaju, jedna grupa, a drugi stvarno neznaju,  je njihov problem. Narod zna.

Albanci su otprilike isti vec stotinama godina. Ako ih do sada nismo upoznali nikada i necemo. Od bezopasne manjine koja je zivela uglavnom po brdima i planinama postadose ubedljiva vecina koja se rasirila ne samo po Kosovu nego  ide i prema Nisu. Makedoniju i da ne pominjem. Kako se to desilo, na koji nacin. Zive kao pleme, svoju individualnost su zrtvovali zajednistvu. Pojedinac je ogranicen jasnim i cvrstim patrijahalnim zakonima, a na prvom mestu je zajednica- pleme. Koliko je to dobro za njih licno drugo je pitanje, ali je tako. Amerikanci su tu nova i prolazna pojava. Nije tacno da su Albanci americki poslusnici.i da bi se ukopali u mestu, naznajuci sta ce ikako ce, ako bi se nekim slucajem  Amerikanci povukli iz igre. Albanci bi bez Amerikanaca zastali samo za trenutak, i to je sve. Ustvari Albanci samo koriste Amerikance. Ova teza nasih politicara – da su za sve krivi Amerikanci, je neistina. Nije tacno. Albanci su se ponasali na slican nacin veC stotinama godina, a i gledace da nastave tako, sa Amerikancima ili bez.Amerikanci u ovom slucaju sluze samo kao izgovor, opravdanje. Postoji narodna izreka -ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor. Nesposobnost politicara se lako opravdava Amerikancima. REsili bi oni to do sad, ali ko ce protiv Amerikanaca. Kad bi se Amerikanci iz nekog razloga povukli, zbog neke svoje muke, doslo bi samo do kratkotrajne pauze. Samo za neko krace vreme bi Albanci bili u defanzivi.  Oni su lukavi i pametni. Snasli bi se brzo. Krajnje je vreme da prestanemo da koristimo Amerikance kad god nismo sposobni za nesto. Niti je posteno, niti je junacki.

Skoro je predsednik Vucic izjavio da nije za resenje  zamrznutog konflikta. Da se podsetimo – zamrznuti konflikt je kad neki problem ne mozes sad da resis pa gledas da se situacija zamrzne za neka bolja vremena. Naravno, u pitanju je idealizacija. Ne mozes zaustaviti desavanja. Ipak, u mnogo konkretnih slucajeva ovo pomaze. Vucic smatra da u nasem slucaju to nebi bilo dobro. Nebi mogli toliko situaciju da zamrznemo nego bi sa vremenom bili u sve gorem polozaju. To je tacno. Dok bi situacija kao mirovala Albanci bi postali vecina u jos nekim mestima  i onda bi Srbi bili u jos gorem polozaju. Iz ovakvog Vucicevog stava mogao bi se izvuci zakljucak da treba pod hitno doci do nekog dogovora.  U tome je problem!! U situaciji kakva je sad nijedan dogovor sa Albancima nebi doveo do smirivanja  situacije. Cim ostvare dovoljno cilj Kosova Albanci ce ici dalje. Doci ce na red jug Srbije, i dalje, do Nisa. Svi to znamo, samo se neki prave blesavi. Naravno, proci ce jos neka godina, nece to biti sutra. Ova generacija ce malo predahnuti ali bi zato nasa deca imala jos veci problem nego sto ga imamo mi sad. Mozemo mi sada ostvariti opstanak severa Kosova i jos neke lepe stvari ali reka ce teci i dalje. Mora se promeniti sama sustina stvari.

Nisu problem Albanci, problem smo mi.  Nije problem ono sto nas odredjuje vec nacin na koji reagujemo na njega. Resenje je vrlo jednostavno. Sami sebe posmatramo kao slabe i nemocne. Svet je neka grozna suma po kojoj setaju cudovista i svakog momenta mogu da nas pojedu. To nije tacno! Samo postoje problemi, , manji ili veci. Kao da nam neko  šalje poruku: oj, Kosovo, Kosovo, da li će nešto – Jovo nanovo?

Zato se namece samo po sebi poruka I pouka: verpvatnop ce Nobelovu nagradu za mir dobiti neko sa Balkana ko reši misteriju: da li su Ameri stvarni ili (samo)projektovani naši neprijatelji… Svim srcem glasam da taj neko bude najpametniji I najsposobniji Srbin. Eto, iz moga pera u – Božje usi!

 PIŠE Bratislav Markovic,
politički analitičar 

Share Button