Share Button

– Ili o tome: da li se medjunarodnoj zajednici zaista žuri da zatvori “ slučaj Kosovo“ i da li stvarno nece moci mimo Srbije?


Velika očekivanja od novog susreta Vučića i Angele Merkel

Poziv Merkelove je kod nas delovao kao melem na ranu posle, blago receno, hapsenja Djurica.  Opet smo bitni, bolje receno, nije tacno da nismo bitni. To su, ukratko, efekti poziva. Konkretno, drzavna televizija kaze : “ ponovni poziv kancelarke Angele Merkel, kao i planirani sastanci sa Mogerini i Makronom, govore o najmanje dve stvari. Jedna je da se medjunarodnoj zajednici zuri da zatvori “ slucaj Kosovo“, a druga da je jasno da to nece moci mimo Srbije, odnosno Vucica, jer nijedno resenje za Kosovo koje bi Srbiju ostavilo nezadovoljnom i frustriranom nebi osiguralo odrziv mir i bezbednost u regionu „.Iz ove analize RTS-a treba da zakljucimo da je Merkelovoj vrlo bitno sta mi mislimo . I drugi pametnjakovici  su se obradovali. Bivsi ambasador Srbije u Berlinu Milovan  Bozinovic kaze da je ovaj poziv ohrabrujuci znak, on pruza mogucnost da se dijalog pomeri sa mrtve tacke. Predsednik centra za proucavanje globalizacije Dejan Miletic ukazuje na drugi bitan momenat, a to je da su Merkelova i Vucic izgradili odnos poverenja, i to ce pozitivno uticati na resavanje izazova na Balkanu. Ipak, da se nebi zaradovali previse, Miletic odmah dodaje da ne treba ocekivati trajno resenje vec samo bolje razumevanje srpske situacije. “ Treba imati u vidu da Nemacka politika ima jednu konstantu, te da ta konstanta nije u skladu sa kompromisima koje Srbija trazi kako bi izgradila trajno resenja na Balkanu „.

I dalje…, citav niz mudrih glava i raznih centara za gubljenje vremena su izjavili po nesto. Uopste, moze se reci da bi puno nasih „intelektualaca“ ostalo bez hleba kad bi se kojom srecom sutra resio problem Kosova.

 Nije li ovo već vidjeno?

Nas narod kaze – nema budale do skolovane budale.  Silne misli nasih “ poznavalaca “ politicke situacije su ustvari obicna naklapanja.  Ovaj Merkelin poziv je samo obican nastavak stare i dobro poznate politike toplo – hladno. Albancima se dozvoli ono sto nama nebi ni u snu, zasta bismo mi dosli najmanje pod sankcije ( a mozda i bombardovanje ). Njima se uputi kritika, roditeljska, a onda se nama pokloni paznja, upute komplimenti, kao mi smo razumni, kulturni, pa necemo valjda.  I tako se gvozdje lomi, napred-nazad, toplo-hladno. Ako je neko mislio da  politicari nisu ljudi – prevario se.  U sustini moze se reci da su to skolovani seljaci. Isti stosevi kao da si stao ispred zadruge da popijes pivo. Sve je to zaodenuto  u skupocena odela i kola, gala prijeme i mnogobrojne novinare.  Izgovaraju se neke slozene recenice i duboke misli i sve je to samo deo predstave, magije koja treba da vas opcini.

Sto se tice zapada oni misle da smo mi mali i nebitni. Pomazice nas malo po kosi kao dete, udarice malo po dupetu, kao dete, i na kraju cemo se dogovoriti da bude kako oni kazu. I to funkcionise.  Oseca se u vazduhu. Vise i nije pitanje dali cemo priznati nezavisnost Kosova, nego za koju cenu.  To sto mi kazemo da nikada necemo priznati nezavisnost  je isto kao kad ti devojka kaze da ni u snu nebi bila sa tobom, a to ce biti mozda jos veceras. RTS kaze : “ Kosovo je, naime, kompleksno pitanje. Ne samo pitanje statusa, vec i niz pitanja koja iz toga proizilaze a koja takodje moraju biti resena sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa. Predsednik Vucic ni u jednoj izjavi nije ostavio dilemu da Kosovo nije za nas puka teritorija, vec teritorija na kojoj zive Srbi, kojima se moraju garantovati prava… Tu je i pitanje imovine, o kojoj Pristina nece da razgovara, potom pitanje zamrznutih para od privatizacie srpskih kompanija, rudnog bogatstva, Gazivoda, Trepce. “  Pametnom je dovoljno.

Gotovo je kad – kad sudija svira kraj!

Cuveni Bizmark je rekao : politika nije nauka,kako to misle gospoda profesori, politika je umetnost. Ako su zapadni planeri mislili da ce da isplaniraju sudbinu Srbije kao da je Srbija inzenjerski projekat – varaju se. Djuric bi rekao “ taj film necete gledati „, mada se on ne razume mnogo u filmove. Jos nije kasno da  se probudimo i da pocnemo da gledamo svoja posla. Nista vise, samo svoja posla. Bizmark je izrekao jos neke interesantne misli, recimo :  ako se ikad dogodi jos ijedan rat u Evropi, on ce sigurno nastati zbog nekih glupih stvari na Balkanu. Nije da proričem, ali je jasno kao dan da na brdovitom Balkanu glupi konačno moraju da se opamete, a slepi da progledaju. Doduše, Filip Višnjić je bio slep, ali je ispevao pesme kao da je imao oko sokolovo. Ko na brdu ak’ i malo stoji, više vidi nego onaj pod brdom. Naš neumorni predsednik Vučić visoko se kotira i, hvala Bogu, ima potrebnu visinu da dalje i bolje vidi od običnog naroda. Iskreno u to verujem, a siguran sam da i Bizmarka bolje poznaje od svakog političkog komentatora, naročito kada mu predstoji uvek neki novi sudbonosan susret sa gospođom Merkel…

PIŠE:
Bratislav Marković,
poitički analitičar

 

Share Button