Share Button

ФЕНОМЕНИ СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ (7.)

– Или о томе: који су све то гласовити нишки новинари, зашто су и за какве паре „моји извори“ заменили основне принципе објективног, истраживачког и ангажованог новинарства, па ко све, како и зашто пише у ишким медијима?


АКО И НИСУ ВИШЕ СЕДМА СИЛА, НОВИНАРИ ЈЕДУ ХЛЕБ СА СЕДАМ КОРА: УМОРАН, А  НИКО НИ СТОЛИЦУ ДА ПРУЖИ…

   Колико још јуче у Нишу и о Нишу одјекнуле су две вести дана: једна на нишким порталима, а друга на оној чувеној америчкој ТВ Н1. Неки нишки портали су, ваљда по стоти пут у последњих месец дана, бомбастично и на целој страни  „пукли“ опширнији напис о томе како најпопуларнији и најнеуморнији опозициони политичар Бранислав Јовановић, Бане Банана, тражи оставку градске власти, увођење принудне управе и ванредне изборе,  где би он ваљда све збрисао са нишке политичке сцене! Да се разумемо, ово су уредници ових медија пустили потпуно једнострано, као да не постоји никаква друга страна. На оној чувеној Н1  ТВ објављено је да је Надзорни одбор нишког аеродрома ударио „контру“ градском руководству, дакле, придружио се  оним малобројним „протестантима“ у граду на Нишави, који никако неће да дају „свој“ аеродром на бригу држави. Прва вест није, заправо, никаква ни вест ни новост, јер се понавља не знам колико пута, а друга у току целог дана није ни поновљена, ни потврђена, а ни демантована. Управо су ова два примера креације нишких новинара најбољи повод да проверимо тезу: да је у бројно нишко новинарско јато улетело и – кусо и репато!

Хајде да наставимо причу о новинарстрву, али – без длака на језику! Новинар сам, па не замерите што најпре волим да питам. Почнимо примереним и конкретним питањем: ЗАШТО НАРОД НИКО НЕ СМЕ ДА ЛАЖЕ, СЕМ ОПОЗИЦИЈЕ И НОВИНАРА, НАРАВНО?

КАКО СЕ ДЕСИЛА – ПРОМАЈА?

   И поред најбоље воље нисам успео да комплетирам како ваља списак афирмисаних нишких новинара, који заслужују пажњу. Још почетком деведесетих остао ми је у живом сећању младић, који је толико жарко желео да постане новинар да је свим редакцијама нудио своје текстове и био јако упоран. Испоставило се, у најкраћем, да се тај Драган Стојановић нешто касније код оне ТВ петице врло брзо афирмисао и постао познат и популаран као Жика Промаја. Невиђено упоран, вредан и предан послу водио је потом годинама преподневне контакт програме, зато и данас ради на једној од три приватне телевизије у Нишу. Да ли је и каква признања добио, искрено – не знам, али сам сигуран да заслужује да се нађе у првом нишком новинарском строју.  Ту је несумњиво место и Ружици Симоновић са ТВ „Коперникуса“, која је и добила заслужено признање за емисију „Призма“. Драган алијас Жика Промаја заслужује и два пута да буде поменут као јединствени пример новинарске упорности и љубави према професији. Да се не огрешимо о оне који сада долазе, поменимо младу Тамару Милојевић, дипломираног журналисту, која веома успешно већ води дневник на једној од оних поменутих нишких телевизија. Поново следи извињење што просто не знам имена свих младих који већ увелико раде у бројном нишком новинарском строју.

КОЈИ СУ ТО БАШ – ГЛАСОВИТИ?

Нећу никако да прескочим Марка Смиљковића, вредног уредника портала „Грађанин“. Неки нису тако гледани као, рецимо, прилози Гоце Бјелетић са оне чувене „америчке“ ТВ Н-1. Ту је потом мој Марковић, али Никола са нишког јутарњег ТВ програма, па Сана Миленковић. Наравно, овде долази још једно презиме Марковић и то једне Маје, па име Немање Великића, па Јелене Пејчић, која ради за Слободну Европу, чији се прилози гледају широм ЕУ. Поштено да говоримо, лепа и свеобухватна обрада ове лепе теме је тек када се додају и имена Зокија Косановића, који ради за Ал џазиру. Нећу пропустити да напоменем да се сајт Јужних вести налази на 11. месту по гледаности…

Ово би  био списак имена оних најгласовитијих. Суштиско питање је, међутим, какви су то гласови који се надаклеко чују, ето чак – широм Европе и  готово целог света?

ЗАШТО ЈЕ СВЕ ЈУЖНИЈЕ – ТУЖНИЈЕ? 

   Поменули смо већ основна правила новинарског буквара, као и суштински циљ и задатак свих новинара: да буду објективни, да чују све стране, да буду прави истраживачи, да на све могуће начине истражују и да дођу једино до – истине! Шта се, иначе и врло често нажалост дешава у пракси као резултат нишких новинара у многобројним медијима?

Реч је о веома крупном проблему , па ћемо и питања великим словима. ЗАШТО СУ ФАМОЗНИ „МОЈИ ИЗВОРИ“, ЗАПРАВО, ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЈА ЧИЊЕНИЦАМА, ИСТИНОМ, НАЈЧЕШЋЕ ПОЛУИСТИНАМА И ЗАШТО СЕ СВОДИ НА  ДЕЗИНФОРМАЦИЈУ? ЗАШТО СУ ДОМИНАНТНЕ „ТУЖНЕ“ ВЕСТИ?   Ако направимо макар и сасвим површну, једну онако кроки, анализу медијске слике Ниша, шта мислите – шта ћемо видети?

ШТА ЈЕ КУСО, А ШТА РЕПАТО?

   Нишка медијска сцена просто слуђује народ. Многобројни портали предњаче у невероватном брзоплетом и непромишљеном реаговању на разна иступања, поготово представника јадне и немоћне опозиције. Оне доста читане „тужне“ вести јуначе се као  откривањем невероватних злоупотреба, махом из редова владајуће структуре. У свему томе је посебно отужно што се као мотив обично крије интерес у виду опипљивог – новца! Откуд том рецимо Драгоју Драгојевићу пара да дође до пословног простора од 400 квадрата – питају, оптужују и тврде истовремено неки са нишке медијске сцене, који, разумљиво, тако нешто никада не могу да постигну.

У званичним разговорима и структурама власти јасно се оптужују медији који неоправдано и неаргументовано подржавају опозицију, да су исто тако од некога добро плаћени и то тако добро да чак у изборима финансирају опозиционе странке значајним сумама новца!?

Када се и површно анализира оно што пише већина нишких медија, онда се јасно види где су слетели они „куси“, за разлику од оних познатих и афирмисаних „репатих“ новинарских имена. Сликовито речено – ови репати сјаје реповима новинарских комета. Куси се зато поткусуравају углавном опипљивом монетом, а писменост им је омеђена  непознатом – запетом. Њима, заправо, не смета испуштена запета, јер закон још није ставио тачку на – пљачку! Не чудите се онда, јер је у нишко новинарско јато, нажалост, улетело и кусо уз репато!

ПИШЕ И СНИМА:
Мирољуб МАРКОВИЋ

СЛЕДИ:
НИШКИ МЕДИЈИ – НЕ ЗНА ИМ СЕ БРОЈ, ОКУПИО ИХ НЕПРИЈАТЕЉСКИ СТРОЈ?

Share Button