Share Button

ФЕНОМЕНИ СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ (8.)

 ЗВЕЗДАН МИЛОВАНОВИЋ:  Зашто нишки новинари збуњују народ? – Све што је добро више и није вест… – Класично независно новинарство не постоји


Разговарамо са Звезданом Миловановићем, повереником ГО СНС Ниша и власником ТВ „Коперникус“ о најактуелнијим питањима -о аеродрому и о нишким медијима.

– Ниш нема уставно право да задржи аеродром, а назови независни медији обучавани су  у страним центрима моћи, независно новинарство не постоји. „Коперникус“ је телевизија која посебну пажњу посвећује истини… – наглашава Миловановић. – Нишки аеродром  је вештачки изазван проблем. Град Ниш нема финансијских могућности, а ни по Уставу нема права да буде власник аеродрома. Он остаје нишки, име му је по локацији где се налази „Константин Веклики“, а не по облику својине. Једноставно, један облик државне својине прелази у други облик. Држава –Србија преузима власништво од града Ниша и аеродром наставља да ради. То је једна од најсветлијих тачака од како је СНС преузела власт у Нишу. У њега се доста улагало, а потребно је још више уложити да би се очувао овај број  путника и  повећао према плану. Нема торња, писта неадекватна, треба још улагања у зграду,  та средства никако не може да обезбеди град Ниш…

   – А шта кажете за нишку медијску сцену?

– У Нишу постоји један број медија који себе називају независним, а који нису независни. Постоје неки портали који су одувек и формирани тако што су ишли на обуку у страним центрима моћи и ту су да се баве неким ситним стварима и да спречавају развој града и да би измишљали афере где их нема. Не кажем, понекад су били значајни када су понекада нешто и открили и указали на праве проблеме. Овог пута су направили, проблем где проблем не постоји.

 – Да ли само изгледа или је можда било превише манипулација, посебно са оним „како мој извор каже“?

– Било је, заправо, и неспретних информација и реакција. Мислим да је само питање тренутка када ће све то да се стави ад акта, када ће да се реши, када ће држава преузети аеродром и оно што је сам председник Вучић рекао „Ево, ако тако одлуче Нишлије, нека им остане“, али да се боји да у тој варијанти сигурно следи гашење. Сигурно је да би врло брзо дошло до гашења, јер град нема потребних пара да обезбеди даљи напредак аеродрома. Значи, једино право решење је да пређе у власништво државе.

  – Да ли се слажемо да различито, поготово погрешно и тенденциозно информисање, дезинформације  значе и изазивају недоумице и збуњују народ?

– Било је неспретних реакција и манипулација, али понављам да је само питање тренутка када ће  се проблем решити.  Нажалост, све што је позитивно више није пошто-пото лепо. Ако, рецимо, измишљате афере и поготово ако стављате бомбастичне наслове, па кад погледате, те портале поготово, на телефону или компјутеру свеједно, видите да текст не одговара наслову. Испада све што је добро више и није вест. Иначе, наводна популарност и велика посећеност некиих портала је вештачки надувана, најпре аферашким насловима.

   – Је ли то реч обично о оним добро познатим новинарским спиновима, који су конципирани да оставе утисак и постигну неки циљ?

–негде је то само потреба да будете примећени, па да то онда наплатите, јер се тако данас наплаћује колико сте плаћени. Негде је осмишљен садржај за спиновање, па кад се те две ствари удруже, онда имамо ситуацију да се доводи народ у заблуду и после је много теже објаснити истину. Тако долазимо до жалосне констатације да класично независно новинарство не постоји. Свако зависи од од онога ко га плаћа. Ако је приватник, онда зависи од приватника. Да није свега тога, јасно је да бисмо све проблеме много брже решавали, јер свако одуговлачење само доноси штете народу. „Коперникус“ је телевизија која посебну пажњу посвећује истинитости у извештавању. Истинита вест је закон за нас, за телевизију која се гледа широм Србије.


ПИШЕ И СНИМА:
Мирољуб МАРКОВИЋ

 

 

Share Button