Share Button

Проф. др Мирослав Милутиновић-Мики, предсдник ГО Црвени крст, направио најбољи извештај о раду чак на 120 страна , а у њему су село и млади  на првом месту: – МЛАДИ НА СЕЛУ НЕЋЕ ОСТАТИ ЗАТО ШТО МИ ТО ЖЕЛИМО, ВЕЋ АКО ИМ СТВОРИМО ПРАВИ АМБИЈЕНТ ЗА РАД И БОЉИ ЖИВОТ,  А МИ ТО УСПЕШНО ЧИНИМО У НАШОЈ ОПШТИНИ!

– Аеродром је на нашој територији и то је нама најважније, то је велика предност наше општине…


ЗАШТО ЈЕ МИКИ – ПРЕДСЕДНИК ВЕЛИКИ.,  ГО ЦРВЕНИ КРСТ – ПРИМЕР ЗА УГЛЕД

   – Председниче, можемо ли да кажемо да је Црвени крст најинтересантнија и најоригиналнија оптшина у земљи Србији?

– Јесте позната и то по мнмого чему. Имамо 23 села у свом саставу, заузима једну трећину града Ниша. По привредном потенцијалу налази се на тринаестом месту у земљи. Да кажем сликовито – привреда је овде доста настањена, почев од фабрике дувана до Аеродрома,“Џонсон електрика“ и бројних нових фабрика. Ту је некада била Машинска индустрија, „Јастревац“ и други. Најважније је свакако да се налазимо на коридору десет, да имамо Аеродром, железницу и практично све повољности за бржи екононмски развој. То су све показатељи и предности због којих су доста инвеститора отворили своје фабрике. Дакле, општина има33 хиљаде становника,а са 23 села смо претежно пољопривредна општина, али имамо и три велика градска насеља у свом саставу.

  – На територији општине имате и велико насеље и  концентрацију Рома?

-Да, имамо око три хиљаде Рома, сиромаштво је присутно у овој структури, али и у селима. Ми смо из нашег скромног буџета издвојили преко четири милиона динара за решавање социјалних проблема и то у виду једнократне помоћи, што се показало као веома успешан вид помоћи људима.

   – Направили сте у правом смислу угледни примерак извештај о раду на преко 12О страна. Шта су, иначе, ваши приоритети?  

– До сада нам, је био најважнији приоритет комунална инфраструктура. Међутим, лично на прво место стављам омладину и сва она културна и спортска дешавања у нашој општини, којима се стварно поносимо. Ми смо за све ове активности младих издвојили шест ипо милиона динара из нашег скромног буџета.

   – Очигледно је и шире познато да велику пажњу посвећујете младима на селу, јер на крају имате и највећи број села у граду на Нишави. Шта планирате у наредном периоду?

–  Ми политичари знамо да кажемо да омладина треба да остане на селу, а да би та омладина стварно и остла на селу морамо да им створимо амбијент, да водмо бригу о животној средини, а све скупа с циљем да они имају стварне мотиве да им живот на селу буде привлачан и испуњен личним креативностима. Имамо, на пример, неколико фолклорних дрштава чак једанаст рекреативних терена и спортских друштава, како у фудбалу, кошарци и рукомету, са чиме смо веома задовољни, али смо и једна од ретких градских општина која има и сеоску олимпијаду, где  око 400 до 500 младих долазе да се такмиче у преко тридесет дисциплина. Победнички тимови иду даље на републичке олимпијске сеоске игре и наши млади су и те како задовољни овим активностима.

  – Млади су, дакле, у центру пажње. Шта планирате даље као надградњу свега што сте до сада урадили?

– Па, реална перспектива и наш циљ је да се млади укључе активно у живот, што значи да се запосле, да раде, да од својих плата могу да издржавају себе и своје породице, значи да овде обезбеде услове за бољи живот. На пример, већ смо са неким невладиним организацијама обезбедили неке бизнис пакете од по две хиљаде евра за почетне самосталне активности и могу да кажем да је одзив изненађујуће велики. Притом је од посебног значаја што ничу нове фабрике, где се млади запошљавају, те  се и оптимистички надам да ћемо за неку годину имати  много бољу ситуацију.

   – Председниче, нишки аеродром  је на вашој територији и шта кажете у вези ове целе заврзламе коју су појединци и неке структуре направили?

– Лепо сте рекли да је аеродром на нашој територији и то је нама најважније. То је велика предност наше општине, а сви су свесни и добро знају да без  бриге и подршке државе не може да функционише успешно ни аеродром, као ни железница, на пример. Битно је да се све у суперлативу прича и да све иде једном узлазном путањом и што се тиче пунтника и уопште пословања тих најважнијих јавних предузећа, а чињеница је и да су наши суграђани веома задовољни зато ми и није баш јасно шта се хоће тим неким протестима, јер сви добро знају да без помоћи државе та наша ваздушна лука не може да настави тако успешно да функционише као до сада.

 

У ДРУШТВУ ВЕЛИКАНА

– Ми политичари знамо да кажемо да омладина треба да остане на селу, а да би тамо стварно и остли морамо да им створимо одговарајући амбијент. Општина Црвени крст је махом сеоска и ја сам веома задовољан и срећан што смо успели да стотине и стотине младих мобилишемо за креативне активности у њиховим срединама… – Ово каже и посебно наглашава проф. др Мирослав Милутиновић, популарни  председник ГО Црвени крст, иначе један од најпознатијих нишких интелектуалаца.  Професор МИКИ је продекан Факултета за право, бедзбеднсот и менаџмент „Константин Велики“ и налази се као један од најпознатијих умова Србије у познатом издању књиге „Оксфорд“.

Милутиновић је један од тројице најпознатијих Нишлија, који су се нашли у овој књизи. Осим њега ту су још академик проф. Др Милорад Митковић, директор Ортопедско-трауматолошке клинике КЦ Ниш и проф. др Зоран Радовановић, генерални директор Клиничког центра Ниш.

Занимљиво је да је Београд тек сада добио првог човека, градоначелника проф. др Зорана Радојичића, као једног од малог броја заслужних и познатих грађана Србије, који имају част да се нађу у овом познатом британском издању најпознатијих људи.

Пише и снима:
Мирољуб МАРКОВИЋ,
уредник „НОНО“ новина

 

Share Button