Share Button

– Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски и председник ГО Црвени крст проф. др Мирослав Милутиновић одлучно кренули у акцију да ослободе заробљени извор лековите воде бање Топило…         

 
ОДЛУЧНИ ДА РАЗМРСЕ ГОРДИЈЕВ ЧВОР У СЕЛУ КРАВЉЕ: НАЧЕЛНИЦА Драгана Сотировски и председник ГО Мирослав Милутиновић

 Из Ниша ових дана иде у свет још једна невероватна новинска вест, а потом ће се низати приче и препричавања. Како се то утопила бања Топило? Овако гласи и питање, али и повод за  ексклузивне нишке необичне и несхватљиве приче. Како, заправо, може то да се једна права, чувена и лековита бањска вода, ни мање ни више, него да се –  утопи? Па, ето, рекла би деца, све се може кад се хоће. Куд год се окренемо сусрећемо чуда невероватна. Али, рецимо, да ли неко зна да игде на свету постоји бањска лековита вода буквално заробљена приватном дивљом градњом објекта од 300 квадрата? Ето, ако тако нешто нигде нема на васцелом свету, има овде у околини Ниша и то баш у  селу Кравље ,која има надалеко познату бању Топило!

Случај „утопљененог“, или на необичан начин заробљеног извора бање Топило нашао се недавно на дневном реду енергичне и предузимљиве нове начелнице Нишавског управног округа Драгане Сотировски. Прво је у свом кабинету дефинисала проблем са надлежним инспекцијским и другим службама и руководством надлежне ГО Црвени крст. Констатација је била поражавајућа: ова бања годинама већ ради незаконито и просто невероватно. Некада је то започела локална туристичка организација, а касније неко привредно друштво, које је над самим извором изградило дивљи објекат од 150 квадрата, а нешто касније удвостручило квадратуру! Пре две године здравствена инспекција је установила да у објекту који није здравствени ради лекар, који ће због тога вероватно изгубити лиценцу. Након тога је уследила забрана рада, па су се и сама бања и мештани нашли у чуду.

Основно питање и проблем је како да ова бања поново почне да ради, јер, кажу, да је неспорно веома лековита, да је позната широм Европе и да је, на крају, једина тренутно нишка бања, будући да су чули да се Нишка бања третира само као здравствена установа. Ово је управо суштина приче која се водила у понедељак, 25. јуна, у ГО Црвени крст, а на расправи коју су покренули и водили начелница Драгана Сотировски и председник ове градске општине проф. др Мирослав Милутиновић. У препуној плавој сали ове општине  окупили су се мештани насеља око бање Топило.

Како је ова бања некада покренута помоћу штапа и канапа, како је било годишње и преко две хиљаде посетилаца, болесника (које су доносили непокретне а после одлазили здрави и весели), како су због бање и бањског туризма мештани изградили грдне објекте и како сада после свега – да им неко утопи, зароби и закључа бању?!

Ето, о томе су начелница Сотировски и председник Милутиновић разговарали са мештанима овог насеља. Шта се све чуло и какви су изгледи да се ова бања спаси и оживи – погледајте документарни филм у прилогу. Можда ћете онда разумети зашто се само код нас дешавају – чуда невиђена…

Пише и снима:
Мирољуб МАРКОВИЋ,
уредник „НОНО“ новина

 

Share Button