Share Button

– ОВО ЈЕ НАЈКОНКРЕТНИЈИ ПРИЛОГ ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О НИШКОМ ПРОГРАМУ РАЗВОЈА У 2019.
– Кад проговори пензионер Брале, озбиљна је ствар и нема шале, али намеће се обавезно намеће питање прво: зашто пре пет година није успела израелска Калифорнија у Доњој Трнави и како уз помоћ Европе још већу Калифорнију довести у вртишко-трупалску равницу?

БРАЛЕ ЈЕ СИГУРАН:“ КАЛИФОРНИЈА МОЖЕ ДА НАМ ДОЂЕ И БЕЗ ПОМОЋИ МАРКА КРАЉЕВИЋА!“

Овде нема места иронији ни подсмеху, не мора Марко да оре друмове да би Топоничка река са Нишавом и Моравом заливала нишке равнице… Но, хајде, пођимо од класичне новинараске вести: већ добро познат и популарни пензионер са својим седамдесет и осам година Братислав Крстић-Брале из Вртишта код Ниша направио је прави пројекат који ће обезбедити да Топоничку реку пребаци кроз тунел према вртишко-трупалској котлини и тако обезбедити комплетно наводњавање из Нишаве и Мораве!
Откуд то да овако озбиљан пројекат сасвим необавезно, неочекиавно и веома озбиљно покрене сасвим необавезан пензионер? Кад је Брале у питању, онда и није неко изненађење, јер је он већ постао познат по невероватним подухватима, посебно када је реч о математици, када ћемо се поново срести са Бралетом, али са стручним математичарима, који треба да дају стручну верификацију, да потврде или да демантују његове теорије. Но, о том потом, али је питање сад бити или не бити? Запаво, да ли стварно може једна права Калифорнија да се смести у вртишко тепсиче, како каже Брале. Ако притом знамо да имамо јединствену министарку грађевине Зорану Михајловић, која управо ових дана лично са комплетним министарством завршава Коридор 10 у Грделичкој клисури, сигурно ће очас посла да пробије тунел за Топоничку реку. Зато не треба олако одбацити ни Бралетову теорију о Калифорнији у овој нишкој котлини. Нећемо морати притом мучити ни Марка Краљевића да оре царски друм, а ни аутопут, ни пругу, да би нови ток реке кренуо све тамо до Циганског кључа, где је осмислио Брале да се Топоничка река слије у Нишаву, а успут ће, наравно, обилато заливати горње поље…
Да ли је и колко пензионер Брале у праву – питаћемо прво председника ГО Црвени крст Микија Милутиновића, а он ће нам, по обичају, рећи да сваки озбиљнији пројекат зависи од града. Милутиновић од овог правила изузима само прекограничне пројекте са Бугарском (Видриште и школско двориште Машинско-техничке школе), где је његова општина учествовала са 20 посто укупне вредности, док је главна сума стигле из фондова ЕУ.
– За нса је велика сума и тих 20 посто, осим ако нас град боље сагледа у следећем буџету… – рекао нам је, изумеђу остлаог, Милутиновић.
Зато ћемо причу о Бралетовом пројекту наставити са градоначелником Дарком Булатовићем. Подсетићемо га да је пре пет година пропао пројекат да исто тако пространа равнциа у Доњој Трнави постане нека врста Калифорније. Сви су били уверене да ће Израелци осветлати образ и показати како је овде лакше наводњаавати из оближње Мораве, него што су своју земљу обогатили наводњавајући је из мора. Било како било, али то се у овом случају није остварило, али се, нажалост, веома брзо заборавило. Тако је то било у изведби неке израелске компаније и тадашње актуелне власти у Нишу. Писали смо сви о томе доста, али је прошло и пет година, у нашем н ароду је пословично кратко памћење, па се све већ заборавило. Зато и питам сада: шта мислите – да ли ће Бралетов пројекат оживети у стварности, да ли ће чути да Брале предлаже и обаћање Европској унији за помоћ? Ако буде довољно слуха и ако се прихвати оваква једна креативна и хвале вредна иницијатива грађанина пензионера Бралета, дакле – тек онда је могуће очекивати да с е у нишкој равници зазелени баш као у правој Калифорнији!

ПИШЕ И СНИМА:
Мирољуб МАРКОВИЋ

Share Button