Share Button

–  „ОВО ЈЕ ПРОСТО НЕВЕРОВАТНО ШТО СМО ВИДЕЛИ И СНИМИЛИ“ – забелжили су млади еколози, док су истраживали и лоцирали читаво брдо смећа у речном кориту, које буквално прети да скрене речни ток !?
– Шта су  еколози трупалске школе научили у центру за стерилизацију и рециклажу медицинског  отпада? 

    Истраживачко патролирање младих еколога „Српског југа“ почело је још једног прелепог децембарског дана, управо у четвртак 13. децембра, када је сунце подарило прелеп дан за акцију. Почело је окупљањем испред ОШ  „Први мај“ у Трупалу.Ту  су се две групе младих еколога од преко 50 учесника организовале и кренуле у патролу.Импозантно су деловали када су кренули десном обалом Нишаве. На челу колоне, као и обично, наставница биологије и екологије Бранка Марковић а поред ње овог пута и млада колегиница Кристина Ранђеловић , наставница разредне наставе, која у овој школи завршава неопходну педагошку епизоду волонтирања и са великим ентузијазмом укључује се у све еколошке акције.

Кренула је, дакле, импозантна маса младих еколога са белим капама на главама и тракама на рукама, на којима пише: „Наша школа ЕКО ПАТРОЛА“. Нема шта, ово је већ озбиљна акција  – чуо се коментар неколицине мештана који су се у то време нашли на улици између школе и трупалске поште…

БРДО СМЕЋА У СРЕД РЕКЕ: ДА ЛИ ЋЕ НИШАВА ДА НАПРАВИ ЈОШ ЈЕДНО СТАРО КОРИТО

Баш тако, у стилу озбиљних  истраживача кренули су поред Нишаве и убрзо, гле чуда големога, просто да очима не поверујеш: у  речном кориту је посред среде нарасло неко брдо и направило праву малу акумулацију. Невероватно речно брдо саздано искључиво од разноврсног отпада, смећа,понајвише пластичних флаша , које је речна матица насукала на неко повеће  стабло и ето – чуда невиђенога.

– Еко патрола, стоп! – огласила се наставница биологије. – Да видимо, децо, какво је ово чудо….

Гледали су, чудили се,  неко се и крстио, али су јединствено закључили: нешто мора конкретно да се предузме, јер постоји опасност да река Нишава „искочи“ из свог корита, па каквог би белаја било да настане још једно старо корито ове исте реке! У ходу су дефинисали мере и акције које ће предузети, тако да су око два километра прешли веома брзо и нашли се испред зграде трупалске амбуланте. Овде  је била заплнирана друга радионица: посета регионалном центру за стерилизацију и рециклажу медицинског отпада и упознавање са детаљима и циљевима рада овог јединог оваквог нишког центра. Друга занимљива прича потекла је тако истог овог сунчаног дана, а са стране су пажљиво пратили, посматрали двојица стручњака из градске управе за заштиту животне средине. Трупалско-вртишки млади еколози су са својим капама и тракама на рукама деловали веома озбиљно и одлучно. Успут су пролазницима делили рекламне флајере са веома озбиљним и поетским порукама својим родитељима, декама и бакама. Нема шале,они су објавили рат загађивачима животне средине. И репортер је спонтано пропратио крај акције искреним поздравом: „Срећно вам било, млади еколзи!“

М.МАРКОВИЋ

 

 

 

 

 

Share Button