Share Button

Новак Стевановић, са само девет година, уме да развуче коре, нафилује их сиром, смести у округлу тепсију, испече и направи „нишки бурек“, попут искусних пекара из тог града. Екипа Анадолу агенције посетила га је у породичној пекари у селу Малошиште код Ниша...

  

Новак Стевановићајмлађи бурегџија у Србији

     На лицу места у Малошишту нашла се прва Сања Јанковић, репортер „Анадоли агенциоје“. Она је педантно записала све што је важно и ексклузивно…

Одличан је ђак и школске обавезе увек ставља на прво место, али, чим их заврши, одлази у породичну пекару да замаже руке тестом и прави бурек, пите, переце, кифле…

Млин у том месту отворио је његов прадека Љубиша Стевановић још 1951. године, а Новакови родитељи су проширили посао пекаром. Новак је тамо растао и од признатих мајстора пекарског заната, кроз игру, учио вештину и рецепте.

– Прво сам само гледао, па сам онда одлучио и да пробам. Тад сам имао пет година. Док правим, ја уживам, некоме јесте тешко, а мени није толико. – похвалио се Новак.

 ТАЈНА  НИШКОГ БУРЕКА

   Нишки бурек, који се од других балканских верзија разликује по томе што се коре слажу у округлој тепсији, прави се по рецепту за који Новакове „колеге“ из Уније пекара Ниша сматрају да је једини оригиналан. Тврде да је први такав бурек у Нишу направио пекар из Истанбула Мехмед Оглу 1498. године.

 

Share Button