Share Button
 •  НИКО РАЗУМАН  НЕ МОЖЕ ДА СХВАТИ: ПОШТО ЈЕ НИШ ГРАД, ТРУПАЛЕ И ВРТИШТЕ ТРЕБА ДА ИЗГУБЕ СВОЈУ ШКОЛУ!?

 • Или о томе: зашто  терет реорганизације нишких школа треба да испаштају само мештани два највећа и најлепша моравска села Трупале и Вртиште и то -неоправдано и незаконито?

  Ову причу, свесно и далкекосежно осмишљено, започињем оном добро познатом Чика-Јовином дечјом песмом „Дижимо школе“.  Да, доћерали смо цара до дувара, а у овом случају цар-ћесар је министар Шарчевић и његове генијалне идеје о рационализацији, илити реорганизацији школства. Заправо, састанак је био у ГО Црвени крст и то веома важан. Недавно сам срочио наслов „Ево зашто је Мики председник велики“, па овом приликом потврђујем да тај проф. Др Мирослав-Мики Милутиновић збиља ради веома корисне ствари за своје грађане. Испоставило се, наиме, да реформа школства на територији града Ниша једино , или највише, има проблема баш у овој градској општини. Сазвао је председник Мики веома мериторан скуп представника грађана села која погађа реорганизација нишког школства, коју је, иначе, срочила специјална радна група коју је специјално формирао лично градоначелник Дарко Булатовић.    Елем , не тако мала плава сала у овој градској општини била је премала да прими масу грађана, који су с разлогом дошли, очигледно огорчени и незадовољни, посебно када је реч о селима Трупале и Вртише, на која се на крају треба да сломе кола. Бићу краћи што је могуће више и само истичем неспорну и кључну чињеницу да је статус града Ниша једини разлог што трупалско-вртишка школа „Први мај“ треба да изгуби име и самосталност и да се припоји медошевачкој. Тамо неки  Шарчевићев критеријум да убудуће самаостална школа мора да има најмање 16 одељења, или 480 ђака  школу у Трупалу не би дотицало, јер је од суседних одваја више од два километра. Тај критеријум, међутим, важи само за школе које нису на територијама градова!? Притом, није много важна ни чињеница да  ће трупалска школа наредне школске године имати одељење више – чак 18 одељења, а има само 7 учионица!!!

– Недостаје вам неколико учионица и просторије за ђачку кухињу. – проценио је начелник Школске управе Драган Гејо.

– Са градоначелником ћемо тражити решење да се обезбеде потребна средства за доградњу и адаптацију школе у Трупалу. – закључио је председник Милутиновић. – Ова школа је једна од најбољих, некада је медошевачка била припојена њој, похађали су је и ђаци из Лалинца и нема никаквог смисла да изгуби статус самосталне школе…

Вера Костић, директорка школе у Трупалу, поткрепила је причу аргументима, а веома гласни су били и председници  Вртишта и Трупала. Да не испустимо и школе у Миљковцу, Доњој Трнави, Хуму, посебно „Вук Караџић“ у Нишу – тек толико да напоменемо да све оне из мање или више важних разлога неће имати проблема за опстанак, те је тако остало да виси до даљњег само нерешено питање трупалске школе.

Не могу на крају да не закључим питањем: зашто  терет реорганизације нишких школа треба да испаштају само мештани два највећа и најлепша моравска села Трупале и Вртиште и то – неоправдано и незаконито? У ова два села живи и ради неколико хиљада грађана у преко 1.500 домаћинстава. С разлогом су огорчени на локалну градску власт. Одузели су нам прво стоматолошку, па педијатријску службу у амбуланти, а недавно и месну канцеларију. Сада некоме одговара и школу да узме и то је превршило сваку меру – јасни су и гласни, а њихов председник Милиутиновић се у потпуности сагласио са њима и решио да не дозволи више ову врсту локалне централаизације.

Некада је далековиди Чика-Јова Змај певао „Деца вас моле дижите школе…“ Ја вас овом приликом исто тако молим: пажљиво погледајте и послушајте како је протекао скуп у ГО Црвени крст и – читајте још једном, молим вас посебно овог пута, Чика-Јову и видећете да је он некада давно предвидео да ће Ниш за ових последњих десет година од  пет хиљада основаца ове године да  броји мање од половине! Ред је онда да се замислимо и приупитамо министра Шарчевића зашто његове реформе нису у корелацији са оном тако често помињаном пронаталитетном политиком Влде Србије? Да ли овај министар води неку другу политику изван званичне? Искрен да будем: ја ту нешто не разумем најбоље, а ви?

ПИШЕ И СНИМА:
Мирољуб МАРКОВИЋ

Дижите школе – деца вас моле!

 • Јер има л’ гора срама и стида
  Нег’ своме чеду не дати вида!
  Јер ево светлост свету се спрема,
  А ваш да пород очију нема!
  Посејте њиву будућих дана,
  Радите на њој са свију страна;
  Не жал’те труда – сећајте с’ плода
  Ил’ нисте синци српскога рода!
  Рани нам треба брзога лека, –
  Отвор’те извор сретаија века
  (Чика-Јова Змај) 
Share Button