Share Button

– Грађани упутили петицију надлежним органима, одлучни да не дозволе припајање своје школе медошевачкој…

   У великој сали у центру Трупала синоћ су се масовно окупили грађани овог највећег моравског села са комшијама из Вртишта, потписивали петицију којом траже да им нико не дира и мења статус Основне школе „Први мај“. Никада нису били тако нервозни, огорчени и бучни као када су ових дана сазнали да је неко предвидео да реорганизација школа треба да њихову школу припоји медошевачкој.  Закључак је зато и био крајње јасан и недвосмислен: зовите под хитно градоначелника, председника општине Црвени крст и начелника Школске управе и ако помену одузимање наше школе, поставите им ултиматум : не дамо децу у школу и крај приче! Неки су још жешће реаговали, спремни да колико сутрадан масовно изађу са пољопривредним машинама и блокирају ауто-пут… Људи су у толикој мери огорчени да нису практично ни чули информацију да ће се тек о томе разговарати и да ништа још није одлучено.

Најгласнији су били коментари о томе како им је много тога одузето, па су ређали примере управо дома културе у коме су се окупили, па стоматолошке и педијатријске службе из њихове амбуланте, па да су ћутке прешли преко чињенице да су им уз амбуланту сместили рециклажни центар свог медицинског  отпада из свих нишких здравствених установа и клиника..

Зато сада постављамо ултиматум: нећемо пустити децу у школу   и – крај приче!

На овом збору грађана прокључала је атмосфера нервозе, незадовољства и љутње. Људи просто траже да их коначно неко нешто пита, посебно када је реч о њиоховој школи. Ни по коју цену нећемо дозволити да она промени статус, јер имамо деце, хвала Богу, имамо најесен и одељење више, па нека изволи град да направи колико још недостаје школског простора. Јер, додадоше на крају, ми плаћамо уредно све порезе и хоћемо да будемо питани и да ми одлучујемо о судбини наше школе, и наше деце…

Мирољуб Марковић   

Share Button