Share Button

– Градски већник Братислав-Бата Вучковић прошао је поред  Нишаве, видео гомиле смећа у реци  и – моментално покренуо еколошку акцију…  

Дооговорио сам са њим сусрет у нишкој Тврђави, горе у градској башти, да конкретно и на лицу места попричамо о улици старих заната, о којој се дуго говори и чије појављивање на светло нишког дана очигледно доста касни. Са њим је посебно задовољство разговарати баш у тој јединственој нишкој Градској башти, јер је то управо његово дело, а он је – Братислав-Бата Вучковић, годинама познат као најуспешнији директор ЈКП „Медијана“, а сада веома активан и цењени градски већник, задужен управо за бремениту област комуналних проблема, у којој му премца нема. Елем, на мосту испед Тврђаве срећем се са Батом, али ту и тада неочекивано искрсну нешто сасвим друго у први план  као прва и права тема, као што, иначе често бива у новинарској професији…

– Само да обавим један телефонски разговор, па идемо горе по договору. – каже ми Бата Вучковић.

Камера „на готовс“, хвала Богу, увек је спремна и – почиње да се одвија једна сасвим друга, али веома актуелна прича, коју ћете прво поглеати и послушати, а у епилогу  можете и сами учествовати већ сутрадан, у суботу, од раног јутра, наравно.

Дакле , мимо уобичајених новинарских правила, на тему долазимо посредно, после непланираног увода, али је и сама тема тога дана била – непланирана.

Елем, Бата Вучковић је ишао левом обалом Нишаве, видео гомиле смећа, флаша, травурине и чега још не и то усред центра Ниша, између моста Младости и моста испред Тврђавве. Видео и одмах решио да не часи ни часа, јер је запазио да су услови повољни, низак водостај, али се мора делати без одлагања. Окренуо је потом први број и покренуо њему добро познате људе из такозваног невладиног сектора, из удружења грађана, која су се већ афирмисала акцијама заштите животне средине.

– Акцију покрећем испред Друштва за очување традиције и улепшавање Палилуле „Сокак“. У чишћењу корита реке Нишаве учествоваће Кик-бокс клуб „Чегар“, „Сафари“ са клубом извиђача „Поречани-јадран“, ЕКО-КЛУБОМ „Српски југ“ и са особљем сплава „Порто“, наравно уз логистичку подршку ЈКП „Медијана“.

Ето, комплетну акцију и причу осмислио је у ходу, договорио и организовао за мање од пола сата, управо тај скромни човек од акције Вучковић Бата, за нишке комуналије – тата-мата. Зато се и придружујем  поруком: хајде да сви помало допринесемо свом граду, да боље изгледа, да нам живот у њему буде лакши и лепши.

М. Марковић

Share Button