Share Button

– Поруке и поуке са јесењег сајма меда у Нишу: где има пчела, има и здраве животне средине, а има и срећног и задовољног народа… 


Прoф. др Мирослав-Мики Милутиновић: „Ред је на овом месту да кажемо да у ГО Црвени крст тече мед и млеко…“

 

На најлепшем месту у Нишу,у оном малом и прелепом парку између Тврђаве и Универзитета, ето, баш ту се ових септембарских дана окупило право једно медено друштво. Под покровитељством ГО Црвени крст, Удуржење пчелара „Матица“ организовало је по двадесет други пут сајам меда. Било је пригодних говора, рецитовања песама о пчелама и меду, али је с разлогом на неки начин заокружена овогодишња богата прича о многобројним акцијама у општини Црвени крст и то сликовитим речима популарног председника проф. др Мирослава-Микија Милутиновића да су у овој општини коначно потекли – мед и млеко!

У општини, која са огромном територијом 23 сеоских насеља, ова година је несумњиво рекордна. Уписани су рекордни резултати по обиму и броју инфраструктурних акција на изградњи и уређењу путева, водовода и канализације, а посебно је свакако вредна пажње прича о великом броју спортских и  културних манифестација младих у селима. Зато је сајам меда и био права прилика да се уз мед помене и млеко.

У свакој шали има бар по мало и истине, а овде поготово прича је била далеко богатија и садржајнија, а поруке поучне и далекосежне. Јесте да је ова година за пчеларе била прилично тешка, поготово због слабог приноса багремовог меда, али су зато шуме и ливаде биле веома издашне. Да је мед прави и природан нико није ни посумњао, а многи су се уверили тако што су на лицу места пробали. Цена је према џепу потрошача са југа Србије – само 800 динара за килограм.

Млади пчелар Марио Ћопић је изложио најбогатији асортиман меда и пчелињих производа и то, како рече, из нетакнуте природе Заплања.

Поново је председник Мики Милутиновић сликовито изрекао још једну поруку: „Ко нема теглу меда, нека купи – кошницу!“

Прича о пчеларима, пчелама и меду илустрована је и примером председника општине Алексинац, који је баш тако урадио – купио кошницу, па постао прави пчелар и, наравно, има сада свој прави природни мед…

„Тамо где има пчела сигурно је здрава животна средина…“ – Надовезао се тако и Зоран Душановић, стручни сарадник у Управи за заштиту животне средине града Ниша.

На нишком сајму меда било је практично излагача из свих крајева југа Србије. Тако је брачни пар Лозана и Велимир Петровић из Пирота изложио мед са Старе Планине. На тезгама препуним теглама меда писало је да се не заборави: КОРИСТИТЕ МЕД ДА ОЧУВАТЕ ЗДРАВЉЕ!“          

Пише и снима:
М. Марковић

 

 

Share Button