Share Button

– … И, НАРАВНО, НАЈБОЉИ ШУМСКИ МЕД ИЗ ЗАПЛАЊА И СА РАДАН ПЛАНИНЕ У НИШ ДОНЕЛА!
–  МАРИО ЋОПИЋ И ЊЕГОВ МЕД ИЗ НЕТАКНУТЕ ПРИРОДЕ ПРАВИ ХИТ НА САЈМУ МЕДА У НИШУ, А МОЖЕТЕ НАРУЧИТИ И НА СВОМ ПРАГУ
ДОБИТИ НА ТЕЛЕФОН: 064-9580-500

Да се разумемо одмах на почетку: одаћу вам неке тајне и започињем ексклузивну и најслађу могућу причу! Један Ћопић, блиски потомак нашег чувеног књижевника Бранка Ћопића, живи у Нишу, али као млад човек оставио је камере, сву ту силну технику и електронику и посао сниматеља, дакле, чудесну и свима неодољиву ту чудесну технику… Кажем, оставио је све, па се спремио да крене за Америку да тамо пронађе своју обећану земљу, у којој се живи много боље него овде. Десило се, ипак, да се у задњем моменту определио да  остане у завичају и да живот проводи у нетакнутој природи Заплања и Радан планине. Да пређемо коначно на ствар: млади Марио Ћопић је сада власник пољопривредног газдинства „Пчела са села“, регистрованог у селу Гркиња у општини Гаџин хан, секретар је надалеко познатог Удружења пчелара „Матица“, својих 150 кошница, или како пчелари воле да кажу – пчелињих друштава распростро је на десетак локација у Заплању и на Радан планини и све то на надморској висини од триста до осамсто метара надморске висине.

Ово довде је, ваљда довољно речено да се схвати да је реч о правом меденом хиту за новинарске теме и дилеме, али  је доживљај потпун тек када се све ово види и доживи на лицу места. За почеатк свакако је довољно оно што смо видели и доживели на недавно одржаном сајму меда у парку између Тврђаве и Универзитета у центру Ниша.

– Ово је, дакле, мед и разни пчелињи производи из здраве и недирнуте природе? – започео сам отприлике овако разговоор са младим Мариом.

– Да, ово је у првом реду шумски мед и сви пчелињи производи баш тамо из нетакнуте природе. – одговорио ми је смиреним гласом Марио Ћопић. За новинара који је својевремено студирао књижевност, ето већ на почетку се намеће само по себи питање: „Одакле, Бога ти, презиме Ћопић?“

– Мој прадеда је стварно из блиске фамилије нашег познатог писца Бранка Ћопића, али је као ратно сироче из околине Бихаћа стигао у овај крај. Десило се тако  да се оженио девојком из Вукманова и тако овај део лозе Ћопића остаде заувек у нишком крају…

Комплетнија прича о Ћопићима ће остати за неку следећу прилику, а овог пута никако нисмо могли да одолимо јединственом укусу сигурно најбољег шумског меда на Балкану. Ко не верује да је баш тако, за сада верујте ми на реч, али и начините корак даље – сами се уверите, наравно. Младима поготово узгред поручујем: није лоше и ништа не губите ако проучите бар површно случај и пример Марија Ћопића. Он је у задњем моменту одустао од – пута за Америку! Није се покајао, јер је своју обећану земљу нашао овде, ето ту надомак Нишу – у Заплању и на Радан планини.   

Пише и снима:
Мирољуб Марковић

 

Share Button