Share Button

-(2) ЗЕЛЕНИ ЗАВИЧАЈ СРЦЕ БИРА:   ВЕЛИКА ЕКОЛОШКА АКЦИЈА ЗАПОЧЕТА УРЕЂИВАЊЕМ ПРОСТОРА ИСПРЕД ШКОЛЕ И АУТОБУСКОГ СТАЈАЛИШТА…

 

Велико нишко село Трупале је познато као село вредних домаћина, које је међу првима у близини Ниша добило градске контејнере за одлагање смећа. Има и централну ОШ Први мај“ са истуреним одељењем у Вртишту и у обадва шклолска дворишта мобилијаре, савремене и комплетне са љуљашкама, клупама за одмор и осталим реквизитима, баш као што су и оне градске. Но, вредни домаћини у овим селима кваре  слику неке ноћне невидљиве силе које праве дар-мар по овим насељима. Контејнери сваког јутра освану на неком другом месту, многи изврнути  наопачке, а мобилајари су демолирани, те их заправо сада поново оправљају и доводе у ред мајстори ЈКП „Медијана“, који су овде и поставили прве градске корпе за отпатке.

– Сваког јутра наши радници окрећу и враћају на место овај  контејнер који је лоциран испред школе. Наши ђаци су веома одговорни и ево како вредно чисте и уређују простор око аутобуског стајалишта. Иначе, за оне ноћне несташне и неодговорне поручујем да смо недавно инсталирали камере које непрекидно снимају све око школе. – каже Вера Костић, директорка ОШ „Први мај“.

Иначе, велика еколошка акција на уређивању запуштеног простора испод школе, а онда око оближњег аутобуског стајалишта започела је већа група од неколико десетина ученика виших разреда, које је предводила наставница биологије и екололгије Бранка Марковић. Младим еколозима придружили су се и неки од родитеља са моторним тестерама и тримерима, па је тако  било посла и за велики камион ЈКП „Медијана“ да се чак два пута враћа како би одвезао све оно што су еколози у акцији  почистили и сакупили на овом терену поред Нишаве.

Акција је, иначе, максмимално афирмативно пропраћена од локалних телевизија и  осталих медија, наравно уз обавезно активно учешће градског већника Братислава Вучковића и представника градске управе за заштиту животне средине.

Брујале   су моторке, весело одјекивали дечји гласови, а возила на раскрсници испред успоравала и тако целог поподнева док није синуо чисти простор око мале зградице аутобуског стајалишта. Било је посла и за молерске четке, па је овај вредан објекат  поред пута на крају синуо у белој боји, а клупа и корпа за отпатке, наравно, симболично еколошки – зелено…

Пише и снима:
М. Марковић

 СЛЕДИ: КАКО СМО САВЛАДАЛИ ЏУНГЛУ И ДЕПОНИЈУ ОКО АУТОБУСКОГ СТАЈАЛИШТА?

Share Button