Share Button

(3) ЗЕЛЕНИ ЗАВИЧАЈ СРЦЕ БИРА:  – ВЕЛИКА ЈЕ ИСТИНА : ТРУПАЛЕ И ВРТИШТЕ ЈЕСУ СЕЛА ВРЕДНИХ ДОМАЋИНА И „НЕСТАШНИХ“ КОНТЕЈНЕРА, АЛИ МИ МЛАДИ ОДЛУЧНО ПРЕУЗИМАМО СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ!

ВЕЛИКА РАДНА ПОБЕДА: И УСПЕХ И ЗАДОВОЉСТВО НА КРАЈУ АКЦИЈЕ

РАДИЛИ ЖЕСТОКО И ЗАСЛУЖИЛИ ОДМОР И ОСВЕЖЕЊЕ…

    Да, тачно сте прочитали и добро сте схватили: ми, млади еколози у Трупалу и Вртишту преузимамо ствар у своје руке и више нећемо дозволити да нас смеће, отпад и дивље депоније затрпавају свуда и на сваком месту. И још нешто: смирићемо ми и оне несташне контејнере, који дивљају и чуда праве готово сваке ноћи. Како ћемо то и шта ћемо све радити у даљем периоду – ТО СУ ГЛАВНА  ПИТАЊА КОЈА СТВАЉАМО НА ДНЕВНИ РЕД НАШИХ ДОГОВОРА…  За почетак – погледајте пажљиво ВИДЕО-ФИЛМ, па ће вам се – само касти!

Ето, ово је суштина приче о правом подвигу који су начинили млади еколози ЕКО-КЛУБА „Српски југ“, иначе ученици виших разреда ОШ „Први мај“ у Трупалу. То су, заправо домаћинска деца правих вредних и угледних домаћина села Трупале и Вртиште. Њихов ентузијазам, оптимизам и спремност да у сваком моменту учине нешто добро за своју животну средину већ неколико година усмерава и подстиче професорка биологије и екологије Бранка Марковић.

– Задовољна сам оваквом једном манифестацијом и радним ентузијазмом које показују на делу наши наставници и  ученици. Свакако све то чини саставни део школског програма, који настојимо максимално да обогатимо. Иначе, ја сам за такозвани модел поделе лидерства и не треба ја по сваку цену да будем пред камерама… – рекла је Вера Костић, директорка трупалске школе, истовремено препуштајући телевизијске камере учесницима акције.

Средином протекле недље, конкретно у среду, по прелепом сунчаном дану, и у центру Трупала попред аутобуског стајалишта испод школе    окупио се величанствени скуп  више десетина одраслих основаца, а гостију је било толико да просто – нико није могао да поверује у тако нешто. Градски већник Братислав Вучковић, иначе познати борац за чистоћу града и животне средине уопште, па представници надлежне градске Управе за заштиту животне средине Александра Брзаковић, помоћница начелнице Иване Крстић и сртручћни саветник Зоран  Душановић, па Саша Матић, руководилац у ЈКП „Медијана“ нове веома ефикасне службе за увођење реда у животној средини  , а посебна прича су биле екипе новинара и сниматеља. Чак три нишке познате телевизије „Белами“, Нишка ТВ и „Зона плус“ снимали су и будним оком и још прецизнијим камерама бележили сваки покрет младих еколога, који су се ухватили у коштац са правом малом џунглом од растиња и гомилама смећа дивље депоније између аутобуског стајалишта и десне обале реке Нишаве…

Тако је, једнако ударничким темпом, текла радна еколошка акција. Вредна хвале је била помоћ двојице родитеља Дејана Михајловића и Милана Николића, чије су моторне тестере и тримери непрекидно бректали, па су, примера ради, сниматељи тражили да њихове машине направе кратку паузу, како би они обавили свој новинарски посао како ваља.

Због свега толиког мноштва догађаја и разновресних прича и порука и наша прича се одвија у читавој серији репортажа. Посебну пажњу ћемо посветити причама популарног  Бате Вучковића и  све познатијег „Медијаниноног“ стручњака Саше Матића. Овом приликом не можемо никако да прескочимо оно што је из ТВ репортажа запазио и наредног дана у популарној емисији „Кафе промаја“ на ТВ „Зона плус“ јасно и недвосмислено рекао Жика Промаја.

– Просто је невероватно   оно што смо видели на акцији у Трупалу да ту млади еколози, ваши ученици нису престајали да раде ни када су угашене камере. Нажалост, на свим акцијама у граду било је далеко мање учесника и сви су  по правилу престајали да раде чим се искључе камере. Па,. људи моји, само политичари имају оправдање да дају изјаве пред ТВ камерама и да оду  даље… – рекао је популарни водитељ Драган Стојановић -Жика Промаја.

Велика радна акција младих еколога у Трупалу због свега тога само је громогласан наставак претходних акција  и практично нови почетак већих и значајнијих подухвата младих еколога Трупала и Вртишта.

 Пише и снима:
М. Марковић

 СЛЕДИ (4): БРАТИСЛАВ ВУЧКОВИЋ:СРЕЋАН САМ КАДА ВИДИМ МЛАДЕ ДА НИ ЛИМЕНКУ НЕ БАЦАЈУ НА УЛИЦИ!

Share Button