Share Button

(5.) ЗЕЛЕНИ ЗАВИЧАЈ СРЦЕ БИРА:  

  Како се односимо према природи, или о томе:  зашто треба да кренемо у акцију чишћења и промоције паркa Бубањ под називом “Чувајмо планету“?

 

Први пут пишем састав који ће негативно утицати на мене, а код читалаца пробудиће лоше емоције и позитивно расположење. Зашто? Зато што су сви светски књижевници и људи великих умова свом својом снагом описивали природу и трудили се да нам разне пејзаже и лепоту овог света представе и дочарају на најлепши могући начин. А ја после таквих признатих њихових дела, треба да негирам то што су они рекли…

Заправо, иза моје куће је огромно пространство. Шума која говори о нашој историји. Спомен-парк Бубањ је у питању, а он подсећа на жртве током Другог светског рата, на 10.000 логораша… У њихову част је подигнут споменик у облику песнице. Парк због своје површине и биљног богатства обилује бројним животињама. Има 37 врста птица, то ја заиста сјајан број. На тој површини има и одличних терена за спортске игре. Ја са својим другарима идем тамо кад год нам то време дозволи. У парку има увек пуно омладине која трчи, а тамо су и родитељи са малом децом. Пензионери су чести посетиоци због свог здравља.

Али, драги моји, нећете веровати да постоје и људи који ту и на таквом месту праве депоније. Мале на куповима ту је и шут од бетона, намештај, гардероба и све оно што им не треба у кући. Они су велики домаћини, зато што су очистили своје куће и дворишта. А то што је нарушио јавну површину то није битно. У њиховим главама је битно да их нико није видео.

Дођу чистачи очисте, али за кратко време опет исто. То ме много нервира, јер се осећам немоћно. Па се тешим то је морално питање једног човека према природи. Да ли неко мисли да има права да доведе неку врсту до изумирања. У овом случају птица и биљака. Ја мислим да се њихов ум доводи у питању. А ствари стоје овако…

Ако се не промени човеков однос према природи, будућност планете се доводи у питање. Неким врстама прети изумирање! Других је све мање. Да би се садашње стање поправило, и спречиле непоправљиве грешке које угрожавају и сам опстанак човека, потребно је да се сви придржавамо правила понашања, које намеће садашња ситуација.

Човек је део природе, а не биће које стоји изван или изнад ње. Природа и свет нису ту ради нас, јер могу и без нас. Зато бих искористио  ову прилику и обратио се нашој професорки екологије да 22.априла када се обележава дан планете, ми као представници младе популације са професорком на челу кренемо у парк Бубањ у акцију чишћења и промоције под називом “Чувајмо планету“.

Домаћини нисмо вас видели како бацате смеће и правите депоније, зато ви нас гледајте 22.априла и учите како треба бити одговоран човек према својој природи.

 

ПИШЕ:
Данило ЈУШКОВИЋ
(I-2 Машинска школа Ниш)

 

 

Share Button